De senaste veckorna har ovanligt många personer i Sverige insjuknat på grund av campylobacter. Under november rapporterades dubbelt så många fall som vanligt under samma tid.

Folkhälsomyndigheten utreder utbrottet tillsammans med de lokala smittskyddsenheterna och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Ökningen av antalet fall bland människor sammanfaller med en ökning bland kycklingflockar och just kyckling misstänks därför vara smittkällan.

Prover från olika delar av landet jämförs nu för att se om det är samma typ av bakterie som cirkulerar.

Folkhälsomyndigheten påminner om vikten av god hand- och livsmedelshantering vid tillagning av kyckling:

  • Var noggrann med handhygienen, tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat rått kött och kyckling.
  • Diska skärbräda och köksredskap noga när du skurit kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
  • Livsmedel som kan innehålla campylobacter ska tillagas så att hela köttet uppnår minst ca 70°C.
  • Undvik att dricka opastöriserad mjölk.