Löner

Vill se lönekamp bland röntgensjuksköterskor

Vill se lönekamp bland röntgensjuksköterskor
Veronica Horvath trodde att hennes ålder och livserfarenhet skulle påverka ingångslönen som röntgensjuksköterska. Men det var som att springa in i en vägg. Foto: Amanda Lindgren, Aftonbladet

Veronica Horvath skolade om sig till röntgensjuksköterska mitt i livet. Nu är hennes framtid inom yrket osäker. Anledningen: lönen är för låg.

Det var någon gång efter att Veronica Horvath blivit mamma för tredje gången som hon började fundera över sitt yrkesval. Hon trivdes förvisso bra inom reklambranschen, men kände ett starkt behov av att göra skillnad. För sina barn predikade hon allt oftare om vikten av att jobba med något som lämnar avtryck, som gör nytta på riktigt.

Hon sade upp sig och började plugga till röntgensjuksköterska.

– Det här är mitt drömyrke, att jobba inom vården gör mig ödmjuk. Jag var medveten om att lönerna är lägre. Men vid fyllda 41, och med den livserfarenhet det medför, tyckte jag mig vara värd 28 000 i månadslön. Inte minst för att kunna betala tillbaka 2 000 kronor till CSN varje månad, säger hon.

Tvärstopp på intervjun

Tanken var att jobba på ett stort sjukhus i Stockholm. Men det var som att springa in i en vägg vid första arbetsintervjun. ”Hur ska de erfarna röntgensjuksköterskorna reagera om du går in på samma nivå?” fick hon höra.

– Var finns lönekampen? Vi tvingas in i en tacksamhetsfälla, man ska vara glad över att ens få jobb. Och det antyds att patienterna far illa om vi börjar protestera. När den attityden får fäste, när ingen vågar sticka ut hakan, då är det väldigt lätt att hålla nere lönerna, säger Veronica Horvath.

Kunde inte försörja barnen

Det skulle inte gå att på egen hand försörja barnen med de erbjudna 25 000 i månaden. Samtidigt fick hon höra från blivande kolleger att de skrapat ihop några hundralappar i löneförhöjning efter flera år i yrket.

Den enda utvägen var att börja jobba inom reklambranschen igen. Veronica Horvath förstår att beslutet kan tyckas förmätet för dem som inte har samma valmöjlighet, men hon ville inte bli en del av systemet som håller nere lönerna.

Fortfarande ett drömyrke

Parallellt med jobbet har hon fortsatt studierna, och tar sin examen i januari. De tre åren är på intet sätt bortkastade, hon kommer att hålla ögonen öppna för jobb och är säker på att röntgen blir en del av hennes framtida yrkesbana på något sätt.

– Hade jag inte haft tre barn som är beroende av mig hade jag tagit upp kampen nu. Vi har inte varit lika stridbara som sjuksköterskorna. Jag tror och hoppas att det kommer förändras, och att jag kan bli en del av det.

”Är felvärderade”

En rapport från Vårdförbundet visar att röntgensjuksköterskor i åldersgruppen 25-34 år har en medellön på 26 100 kronor. Motsvarande summa för åldersgruppen 55-64 år är 31 300 kronor.

– Vi anser att våra medlemmar är felvärderade, och att lönespridningen är för dålig. Din lön när du anställs är väldigt viktig, säger Annica Magnusson ombudsman som arbetar med röntgensjuksköterskans område på Vårdförbundets nationella kansli.

– Lönerna sätts individuellt och ska avspeglas i hur du bidragit till mål och resultat i verksamheten. Din chef ska kunna förklara hur du når dit. Samtidigt sker en svindlande teknisk utveckling inom bild- och funktionsmedicin som borde vara incitament för arbetsgivaren att skapa olika karriärtjänster, något som också bidrar till att lönen utvecklas, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida