Diabetessjuksköterskan Ewa gick själv ner 22 kilo med nya vanor

Diabetessjuksköterskan Ewa gick själv ner 22 kilo med nya vanor
Diabetessjuksköterskan Ewa Jensvold har själv diabetes och har gått ner 22 kilo med det program som patienterna ska gå igenom. Foto: Anna

Nu ska hon hjälpa patienter med diabetes typ 2 till en ny livsstil.

Det är ingen bantningskur de erbjuder på Zätagränds hälsocentral i Östersund. Det handlar om välmående för patienter med diabetes typ 2 som ska delta i ett projekt som startar på torsdag.

Diabetessjuksköterskan Ewa Jensvold är en av dem som ska förmå patienterna att ändra sina vanor.

– Vi erbjuder en ny livsstil som innebär att varje dag tänka på vad man stoppar i munnen. Det är först nu jag inser att det inte handlar om en tillfällig bantningskur utan om att uppnå livslång hälsa, säger hon.

Orkar promenader numera

Hon vet vad hon talar om. Ewa Jensvold har själv diabetes typ 2 och har gått igenom det behandlingsprogram som väntar patienterna. Hon gick ner 22 kilo och orkar numera hålla sina vänners tempo på långpromenaderna.

Det som börjar på torsdag är ett systerprojekt till Projekt 600 som drivs av en läkare verksam på Hornstulls vårdcentral i Stockholm. På Zätagränds hälsocentral ingår åtta patienter som alla behandlas för sin diabetes, antingen med tabletter eller med insulin. Alla lider också av övervikt – lätt eller kraftig. Inom ramen för projektet ska de få hjälp med att ändra sina matvanor. De ska lära sig att tänka näringsintag i stället för kaloriintag.

– Patienterna följer en diet som består av flytande föda. Det är pulver, soppor, gröt eller shakes tre gånger om dagen under fyra veckor. Jag upplevde att de tre första dagarna var jättejobbiga, men sedan fick jag en enorm energi. Det var inte alls svårt, säger Ewa Jensvold.

Vill göra måltiderna lustfyllda

Om någon skulle tycka att det är alldeles outhärdligt går det att lägga till ett mål mat till soppmåltiderna. Efterhand ersätts fler soppmåltider med riktig mat och då lagar de mat tillsammans och får lära sig att det går att äta både gott och nyttigt. Det gäller att göra de nyttiga måltiderna lustfyllda.

Projektet innebär också tanketräning i grupp under ledning av en psykolog. Det handlar om att byta sätt att belöna sig själv.

– I stället för att stoppa något onyttigt i munnen kan man belöna sig med att köpa något nytt, gå en skön promenad eller umgås med vänner.

Hjälp med rätt träningsform

Motionen är en viktig del i programmet. Med hjälp av en sjukgymnast får den som har värk i höfter, ben eller fötter hjälp med den träningsform som passar bäst. Det kan vara allt från promenader till svettiga pass på ett gym.

Projektet kommer att utvärderas efter sex månader och efter ett år. Målet är god hälsa trots en kronisk sjukdom. Övervikt ska inte vara ett hinder i livet.

– En del av patienterna har sådan övervikt att oavsett insulinmängd svarar inte kroppen med att sänka sockernivån. Andra har inte blivit så dåliga ännu. Vi vill förhindra att de någonsin blir det, säger Ewa Jensvold.

Nya riktlinjer

Socialstyrelsen kom i dag med uppdaterade riktlinjer för diabetesvården i Sverige, läs mer i länken till höger. Myndigheten framhåller speciellt hur viktigt det är att hjälpa patienterna till en sundare livsstil och att fler når målvärdena för blodtryck.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida