Dermatit på händerna har ökat fyra och en halv gånger bland dem som arbetar i vården. Åtminstone i England, enligt en studie som presenteras i British Journal of Dermatology.

Forskarna har analyserat hudproblem på händerna som rapporterades in till en nationell brittisk databas för dermatologiska åkommor mellan åren 1996 och 2012.

  • Av 7 138 fall med irriterande kontakt-dermatit var 1 796 vårdpersonal.
  • Risken för att drabbas hade ökat fyra och en halv gånger från 1996 till 2012.

Om händerna blir torra och huden spricker ökar risken för infektioner.

Ökade efter hygienkampanj

För att i första hand minska spridningen av mrsa och Clostridium difficile startade en kampanj för handtvätt med tvål och sprit  i Storbritannien 1999. Det ledde snabbt till att infektionerna minskade. Men samtidigt ökade alltså hudproblemen.

– Kampanjen blev en succé och många liv räddades. Men vi måste göra allt vi kan för att förhindra hudirritationer bland vårdpersonalen, säger läkaren Jill Stocks, som lett studien, till Nursingtime.net.

Så gör du för att undvika skador

Hur gör man då för att undvika irriterande hudskador på händerna? Vårdfokus ställde frågan till Folkhälsomyndighetens rikshygienssjuksköterska, Inga Zetterqvist.

Hon förklarar att det som framför allt irriterar händerna är tvål och vatten. I de flesta fallen är det därför bättre att enbart använda handsprit som innehåller ett återfettande medel.

– Rekommendationen inom svensk vård och omsorg är att i första hand använda handdesinfektion. Tvål och vatten behövs bara om man är synligt smutsig eller om händerna känns lortiga, säger Inga Zetterqvist.

Zetterkvist Inga Inga Zetterqvist.

Men det finns undantag. Vid vård av patienter med kräkningar och diarréer, det vill säga gastroenterit, bör tvål och vatten i första hand användas. Vid exempelvis vinterkräksjukan och Clostridium difficile biter inte handsprit lika bra som vanlig handtvätt.

– Då bör man först tvätta med tvål och vatten. Men när det är gjort ska man även ta handsprit, vilket gör att händerna dessutom återfettas, säger Inga Zetterqvist.

Smörja in händerna

Men vid exempelvis mrsa och VRE duger det med enbart handsprit. Viktigt är dock att rätt sorts handdesinfektion används. Flaskan ska vara märkt med standarden EN 1500.

– Om man vet med sig att man lätt får torra händer kan man dessutom passa på att smörja in händerna med någon handkräm innan man går och fikar, äter lunch eller går och lägger sig på kvällen, säger Inga Zetterqvist.