Under två veckor kommer Falun fyllas av människor från hela världen, när skid-VM pågår, med start den 18 februari. Men inte bara skidåkare lockas att delta. Omkring 60 läkare och sjuksköterskor kommer dit för att vårda vid akuta situationer. De är volontärer och jobbar gratis.

En av dem är intensivvårdssjuksköterskan Birgitta Pettersson som i vanliga fall arbetar på neonatal vårdavdelning. Där är det mörkt, tyst och lugnt.

– Jag jobbar på VM för att få göra något helt annorlunda. Det kommer att vara fullt med folk och liv, det är en stor sak att få uppleva skid-VM här i Falun, säger hon.

Första hjälpen-grupper

Hon har planerat sedan länge att delta, så förra sommaren tog hon kort sommarsemester för att spara dagar till VM. Det var mer lockande att kunna haka på när Falun förvandlas till vintersport-eldorado.

Läkarna och sjuksköterskorna är indelade i första hjälpen-grupper. De kommer finnas utstationerade vid de olika tävlingarna, redo att direkt vara framme vid akuta situationer.

Teamen är utrustade med ryggsäckar som innehåller det nödvändigaste för att kunna stabilisera patienter, samt en hjärtstartare. Totalt finns tolv hjärtstartare inom Lugnetområdet där tävlingarna sker. En ambulans finns också stationerad för att snabbt kunna ta över och transportera patienten.

Ordnat amningshörna

Första hjälpen-grupperna organiseras från ett medicinskt center, dit det också går bra att komma med allmänna sjukvårdsfrågor. På högskolan alldeles nära VM-platsen öppnas en tillfällig vårdcentral för mindre akuta åkommor.

– Sedan har jag ordnat en amningshörna på det medicinska centrumet. Det märks att jag jobbar på neonatalen i vanliga fall. Nu ser jag fram emot att träffa kollegor från andra orter och länder. Min goda vän som är intensivvårdssjuksköterska i Eskilstuna kommer, vilket blir extra roligt.