Motala. Sju har lämnat facket i protest

Motala. Sju har lämnat facket i protest
Vårdförbundet mötte medlemmarna vid Motala lasarett på ett möte i går kväll. Foto: Helena Mirsch

Vårdförbundet mötte medlemmarna för att förklara och lyssna på kritiken.

– Vi hade hoppats så mycket på det här, det är därför som besvikelsen är så stor nu, säger Lena Thorsson, sjuksköterska på geriatriska akutvårdsavdelningen vid Motala lasarett.

Hon har kommit till Vårdförbundets medlemsmöte i Motala för att lyssna på varför facket inte vill skriva på ett lokalt arbetstidsavtal. Ett avtal som skulle innebära att de arbetar 90 procent med heltidslön.

– Jag förstår att det är lockande, men vi har flera skäl till att inte vilja skriva på det här, förklarar Helena Eriksson, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland.

Kan sägas upp med kort varsel

I grunden handlar det, som Vårdfokus berättat om tidigare, att Vårdförbundet har beslutat att inte skriva på några nya lokala nattavtal för att kunna pressa fram ett bättre avtal centralt. Men Helena Eriksson anser att det är ett dåligt avtal överhuvudtaget och säger att facket inte ens har fått möjlighet att förhandla det.

Foto: Helena MirschHelena Eriksson

Det föreslagna lokala avtalet gäller bara ett år i taget och kan sägas upp med tre månaders varsel om arbetsgivaren till exempel måste göra besparingar.

– Vi används som en ekonomisk regulator och det kan vi inte gå med på, säger Helena Eriksson.

Lägger skulden på Vårdförbundet

Lena Thorsson och de andra sjuksköterskorna som sitter på medlemsmötet, lyssnar och tar in det som sägs.

– Det är bra att få sakliga argument från båda håll. Arbetsgivaren har lagt all skuld på Vårdförbundet och därför är många arga och irriterade över att facket inte vill skriva på, säger hon.

Foto: Helena MirschLena Thorsson

Lena Thorsson kan till viss del förstå Vårdförbundets agerande och hon har inte hört om någon på hennes avdelning som begärt utträde. Men kanske borde man kunna arbeta parallellt med både lokala och centrala arbetstidsavtal, funderar hon.

Beredda att ta risken

På akuten och inom den lasarettsanslutna hemsjukvården är arbetssituationen ännu mer pressad. Och kravet på en omedelbar lösning är starkt.

– Det finns mycket ilska gentemot Vårdförbundet. Vi känner att även om det är ett dåligt avtal som kan sägas upp när som helst så är vi beredda att ta den risken. Ett dåligt avtal är bättre än inget avtal alls, säger Karin Ragneby, sjuksköterska på akuten.

Hittills har sju sjuksköterskor gått ur Vårdförbundet, men det kan bli fler eftersom det är 29 som har bett att få utträdesblankett.

Långsiktigt bättre

– Jag kan förstå deras frustration. Men vi måste stå på oss och se att den här kampen inte bara gäller Motala just nu. Det gäller våra medlemmars villkor i hela landet för lång tid framöver, säger Helena Eriksson.

Sjuksköterskorna i Motala vill också ha långsiktiga och bättre villkor för alla, men säger att de inte orkar vänta.

– Det drar ut på tiden och vi vill ha en lösning nu, säger Karin Ragneby.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida