Det är oklart hur pojken som dog på sjukhus har smittats, men sedan oktober har myndigheterna i Tyskland registrerat 574 fall av mässling. I går stängde en skola i Berlin sedan ett fall upptäckts där.

Utbrottet som är det värsta på decennier i landet har eldat på debatten för och mot vaccinering. Det tyska hälsoministeriet rekommenderar vaccination men det är inte obligatoriskt.  

Flera utbrott pågår

– Den unga pojkens död visar att mässling fortfarande är en allvarlig sjukdom. Behandlingsbar, men den kan försvaga immunsystemet och orsaka lung- och hjärninfektioner, sa Berlins hälsosenator Mario Czaja i går, rapporterar BBC News.

Även andra länder har drabbats av utbrott de senaste veckorna. Ett stort utbrott pågår i Bosnien-Hercegovina och i december förra året upptäcktes ett utbrott av mässling kopplat till en nöjespark i Kalifornien. 

Hittills har 125 personer drabbats enligt Kaliforniens hälsodepartement.  Alla hade inte varit på nöjesparken utan hade smittats av personer som varit där.

Vaccinationstäckningen i USA är 90 procent men betydligt lägre lokalt och i vissa grupper. Till exempel finns det i Kalifornien förskolor och skolor med bara 13 procents täckningsgrad. En av dem som smittades i nöjesparken reste hem till Kanada och smittade i sin tur nio av sina familjemedlemmar. Ingen av dem var vaccinerad.

Liten risk för landsomfattande utbrott

Det utbrott som pågår i Berlin tror man har startat med ovaccinerade asylsökande från Balkan. Även i Sverige har vi, enligt Folkhälsomyndigheten, haft importfall av mässling bland asylsökande från Balkanhalvön, men här har det inte lett till något utbrott.

Mer än 97 procent av alla barn i Sverige är vaccinerade mot mässling så risken för landsomfattande utbrott är mycket låg. Myndigheten som följer utvecklingen både i landet och i världen påminner om att det är viktigt att de som reser utomlands ser över sitt vaccinationsskydd.