Så här års, när luften är kall och torr, är problem med torr hud vanligt vilket gör att många av oss svenskar använder stora mängder fuktkrämer. Cathrine Albèr, forskare vid institutionen för biomedicinsk vetenskap vid Malmö högskola, har tittat på hur tre vanliga fuktbindande ämnen som finns i hudkrämer påverkar hudens egenskaper.

Öppna eller stänga

Behöver du eller din patient en kräm som kan öppna upp hudbarriären för att ta sig in och ge fukt och mjuka upp – då ska krämen innehålla karbamid eller glycerol.

Är du i stället ute efter en kräm som stänger till och skyddar huden – då är det en kräm med hyaluronsyra som gäller.

Det är lätt att förföras av goda dofter och fina förpackningar vid val av hudkräm. Men egentligen handlar allt om kemi.

– Vår forskning visar att vi kan reglera hudens barriäregenskaper. Resultaten kan användas för att till exempel utveckla läkemedel i form av salvor och krämer där man vill öppna upp hudbarriären så att den aktiva substanser kan ta sig in och verka. När behandlingen är genomförd kan man sedan stänga barriären, säger Cathrine Albèr.

Stora och små molekyler

Hon har gjort sina studier både på människor och på molekylär nivå.

Att hyaluronsyra minskar genomsläppligheten förklaras av att molekylen är för stor för att tränga igenom hudbarriären och därför bara kan verka på hudytan medan karbamid och glycerol är tillräckligt små för att tränga igenom och påverka hudens fett- och proteinmolekyler så att genomsläppligheten ökar.

– En hudkräm som innehåller karbamid eller glycerol ger således torr hud samma egenskaper som fuktig, vilket är positivt när man vill att substanser ska ta sig in i huden för att verka där. Hyaluronsyra, som inte tränger in i huden, kan istället användas när man bara vill fukta upp och skydda huden, förklarar Cathrine Albèr.