Hemsjukvårdens sjuksköterskor kritiska till ensamarbete på natten

Hemsjukvårdens sjuksköterskor kritiska till ensamarbete på natten
Den ensamma sjuksköterskan attackerades när hon var på väg hem till en patient. Foto: Mostphotos

Ingen chef svarade i telefonen när den chockade sjuksköterskan blivit attackerad på väg hem till en patient mitt i natten.

Det är natt i Kronoberg och sjuksköterskan inom hemsjukvården arbetar ensam. Hon är på väg till en patient i sin bil och när hon befinner sig någonstans mellan Älmhult och Delary får hon syn på en man vid vägen. Hon saktar ner och plötsligt splittras sidorutan på bilen.

Sjuksköterskan fortsätter chockad sin färd. Hon ringer till den chef som har beredskap men får inget svar, så hon måste fortsätta att arbeta hela natten utan någon att prata med. Ingen chef ringer heller upp – förrän tolv timmar senare och då är det inte för att trösta eller stötta.

Blev fruktansvärt arg

Marianne Sjöstedt är skyddsombud inom hemsjukvården i Älmhults kommun. Hon är kollega med den utsatta sjuksköterskan och har själv jobbat natt i många år.

– När jag fick höra vad som hade hänt och att min kollega inte fått tag på någon chef rev jag ner himmel och jord. Jag blev så fruktansvärt arg. Den enda trygghet vi har när vi är ensamma på natten är chefen i beredskap och när ingen svarar känner man sig ganska liten, säger hon.

Kommunens chefer har förklarat ensamarbetet med att det är svår att rekrytera sjuksköterskor. Marianne Sjöstedt ifrågasätter det.

– Jag har inte sett till en enda annons om att de söker nattsjuksköterskor till hemsjukvården.

Korttidsfrånvaro ersattes inte

Enligt grundbemanningen ska de vara två, och det är de ibland. Tidigare ersattes inte korttidsfrånvaro och de jobbade oftast ensamma på natten. Det har blivit bättre efter det inträffade.

– När beslutet om att dra in ersättare vid korttidsfrånvaro först togs förklarade kommunen det med att kostnaderna måste minska. Även om andra besparingar också har gjorts så drabbar det här nattpersonalen hårt, säger Marianne Sjöstedt.

Sjuksköterskor inom hemsjukvården vet aldrig vad som möter dem hemma hos patienterna. Det finns en utsatthet i det. Ännu mer utsatt är det att varken ha sjuksköterskekolleger att bolla med eller läkare att kontakta. Jourläkaren finns på sjukhuset sex mil bort.

– Vårt arbete innebär många beslut som måste tas på egen hand. Även om det är stimulerande att få använda sin kompetens och sin erfarenhet på sättet saknar vi kollegialt stöd i kniviga situationer.

Har anmält händelsen

Marianne Sjöstedt tycker att det är skandal att ingen svarade när hennes kollega ringde chefen och att inget stöd gavs till henne efteråt. Nu har hon anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Är du själv rädd när du arbetar ensam på natten?

– Jag kan känna mig otrygg när jag kommer till dåligt upplysta platser, men rädd är jag inte. Jag har arbetat natt i många år och är ofta ensam. Det går inte att vara rädd.

I eftermiddag är Marianne Sjöstedt kallad till ett möte om arbetsorganisationen under natten. Frågan är om kommunen har påverkats av det som hände vid vägen mellan Älmhult och Delary?

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida