Landstingen i norr satsar på glesbygdsmedicin

Landstingen i norr satsar på glesbygdsmedicin
I Slussfors skola, mellan Storuman och Tärnaby, finns det första hälsorummet. Foto: Jan Lindmark, VLL

Bygger 20 nya hälsorum där patienterna kan ta sina egna prover.

Vårdfokus har tidigare berättat om det första hälsorummet som ligger i en skola i det lilla samhället Slussfors i Västerbotten.

Där kan patienterna själva ta blodtryck, kolla vikt, mäta blodsocker, blodvärde och INR. Proverna skickas med enkel teknik digitalt direkt till sjukstugan i Storuman där de kollas upp av läkare eller sjuksköterska.

Knepigt transportera prover

Patienter kan också få hjälp av hemtjänstpersonal för att ta venösa prover som sedan transporteras till Storuman eller till sjukhuset i Lycksele, 17 mil därifrån, för laboratorieanalys. Men den hanteringen har ibland tagit lite för lång tid.

Foto: Jan Lindmark, VLLPatienterna kan ta flera olika slags prover själva i hälsorummet och skicka provsvaren via en dator till sjukstugan i Storuman. Foto: Jan Lindmark, VLL

– Att skicka prover från Slussfors till Lycksele är lättare sagt än gjort. I början saknade vi en centrifug för provhanteringen och ibland tog transporten så lång tid att provet hann förstöras. Men det är ju det man har pilotsatsningar till: att lära av, säger Peter Berggren, distriktsläkare i Storuman och chef för Glesbygdsmedicinskt centrum.

Distansvården byggs ut

Satsningen har i alla fall varit så pass lyckad att landstingen i norr beslutat sig för att bygga ut distansvården med 20 nya hälsorum inom två år.

Först ut är Bräcke och Ragunda i Jämtland. Det ena ska inrymmas i ett särskilt boende och det andra i en hälsocentral som inte alltid är läkarbemannad. Tanken är att patienterna även här ska klara provtagningen själva, men fördelen är att vårdpersonal finns i närheten.

– Vi tror att det finns en stor potential i detta och vi har sett att hälsorummet i Slussfors har blivit ganska mycket använt trots att det är en så liten by. Framför allt är det äldre och kroniskt sjuka som behöver ta prover ofta som tycker att det är skönt att slippa åka flera mil för att göra det, säger projektledaren Andreas Lundqvist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida