Wasmiya Dalhem Al Kuwari, Haila SalemWasmiya Dalhem Al Kuwari, Haila Salem, Qatar:

Vi har varit tvungna att åka utomlands för att utbilda oss och som kvinnor måste vi ha någon med oss. Det betyder att många har valt att bli lärare i stället.

Vi importerar de flesta sjuksköterskorna, från Indien, Filippinerna, Tunisien, England, ja från många länder. Det betyder att det ofta blir problem i vården eftersom de inte alltid stannar så länge.

Men det är på väg att ändras och nu finns även utbildning i landet. Vi har börjat bli starkare och hittar områden att arbeta med, som nursing informatics.

 

Ema DiloiEma Diloi, Fiji:

Tidigare flyttade många sjuksköterskor för att arbeta i andra länder, men det har blivit bättre nu.

Lönerna är dåliga, men de har blivit högre. Vi strejkade oss till det.

Sjuksköterskor måste se sig i ett större sammanhang, vi ger så mycket men många är dåliga på att kräva förbättringar. Efter strejken tycker jag att vi har fått regeringens öra, så att vi är med i diskussionerna.

 

Address MalataAddress Malata, Malawi:

Det är en maktfråga. Sjuksköterskor hos oss måste börja våga prata för sig och stå upp för bättre vård.

Till viss del är det väl en kvinnofråga, även om andelen män ökar nu.

Men sjuksköterskorna är för få. Vi försöker få till utbildning för redan yrkesverksamma för att förbättra vården och villkoren.

 

Memo MusaMemo Musa, Nya Zeeland:

Vi har det bra förspänt. Vi har en chief nurse i regeringen som vi arbetar nära, och en särskild grupp som ser över tillgången på sjuksköterskor och hälsoläget.

I sjukvårdsledningar ingår en sjuksköterska, så vi saknar inte något direkt.