– Det här hade inte varit möjligt om vi inte hade haft en så galet bra sammanhållning på kliniken och alltid har väldigt roligt tillsammans. Det man ser i videon, så kan vi bete oss en vanlig dag på jobbet. Det brukar uppskattas av såväl patienter som anhöriga.

Det säger sjuksköterskan Cecilia Lundberg som tillsammans med undersköterskan Linda Åström varit initiativtagare till samtliga tre filmer. Cecilia är teatermänniska och Linda älskar att sjunga.

Personalens hälsa i fokus

Om det är som Cecilia säger, att de på ortopeden i Umeå kan bete sig precis som i filmen, så måste det vara en av de roligaste arbetsplatserna i Sverige att jobba på.

I den senaste videon, som de kallar Kom i form, använder de alla tänkbara sjukvårdsattiraljer för att göra just det. Rollatorer, dävertar och till och med kissflaskor visar sig vara utmärkta träningsredskap för personal som vill träna på jobbet istället för på gym. Och de som har lagt på sig lite för mycket skämtar friskt om det genom att klämma på sina bilringar.

Cecilia och Linda har skrivit allt material. Inspelningen tillsammans med de andra på kliniken har de gjort på sin fritid. En producent som de fick tag på genom att fråga runt på Facebook , Micke Liljeholm, har ställt upp gratis.

– Tanken var att filmen skulle läggas ut om några veckor. Men Micke tyckte att det var så kul att han direkt efter inspelningen klippte ihop den och lade ut den på Youtube, säger Cecilia som misstänker att det här inte är sista gången som personalen gör en video tillsammans.

Många som bett dem gör fler filmer

Hon berättar att efter de tidigare filmerna har inte bara personal på andra avdelningar frågat när nästa ska komma, utan även folk de träffat på stan.

– Och själva tycker vi ju att det är så otroligt kul. Det här har blivit som en hobby för oss, säger Cecilia som berättar att idén till den senaste filmen kom efter att de själva på kliniken börjat tänka mer på sin egen hälsa.

På kliniken finns därför numera speciellt utsedda hälsoinspiratörer och bullarna till fikat har bytts ut till bananer och päron. Och den som vill äta chips, får göra som i filmen, gömma sig i någon garderob.