Pigga pensionärer rycker in och räddar vården

Pigga pensionärer rycker in och räddar vården
Vice verksamhetschef Ina El-Sherif är glad att det finns pensionärer som vill och kan arbeta timmar. Utan dem skulle bemanningskrisen bli akut. Foto: Privat.

Pensionerade sjuksköterskor räddar verksamheter vid bemanningskris och sommarkaos på flera håll i landet. Den som fyllt 65 har ett gyllene förhandlingsläge.

De stora pensionsavgångarna har satt sina spår i sjukvården, men många av dem som slutat jobba kan tänka sig att hoppa in då och då eller ta några sommarveckor. Runt om i landet rapporterar medier om pensionerad personal som räddar verksamheter genom att gå in som timanställda.

Vice verksamhetschefen på Ringens vårdcentral i södra Stockholm är en av dem som gläder sig åt pigga pensionärer.

– Timanställd personal är viktig för oss. Utan dem skulle vi vara illa ute, säger Ina El-Sherif.

Utmärkt att arbeta då och då

Margareta Mellin är 66 år och en av dem som jobbar extra på sin gamla arbetsplats, Ringens vårdcentral, några dagar i månaden. Det gör hennes syster som är 71 också. De tycker båda att det är utmärkt att få möjlighet att arbeta då och då. Och när det passar dem.

– Det är fantastiskt. Jag kan säga nej när jag vill – det har verksamhetschefen gjort klart – och det ger mig en extrainkomst på några tusenlappar i månaden. Att få jobba så här betyder mycket för mig. Den stimulans som jobbet innebär är dessutom bra för hälsan, säger Margareta Mellin.

Arbetet har förändrats

Det var kanske lite svårt i början. Margareta Mellin arbetade som mottagningssköterska och diabetessköterska åren innan hon gick i pension, och arbetet som distriktssköterska har förändrats en del. Det är mer som ska dokumenteras, förband och andra material är nya och inte minst: tiden man kan lägga ner på patienter har minskat.

Foto: privatMargareta Mellin

– Distriktssköterskor har en större press på sig i dag jämfört med för några år sedan. Det märks tydligt och jag är glad över att jag inte har ett övergripande ansvar för patienterna. Det här passar mig bra och arbetet får mig att känna mig värdefull, säger Margareta Mellin.

Enligt Ina El-Sherif räddar pensionärerna och annan timanställd personal verksamheten. Det finns ingen luft i systemet längre och om någon är sjuk måste en ersättare tas in. Dessutom: hon ser vilken kapacitet 60- eller 70-åringar har. Inte bara som inhoppande medarbetare.

– Vi ska hålla hälsosamtal med 75-åringar och det går knappt att boka tid med dem eftersom de är så upptagna med olika aktiviteter, säger hon.

Ser du någon nackdel med pensionerade sjuksköterskor i omvårdnadsarbetet?

– Nej ingen alls. De är erfarna och kompetenta. Det går förstås inte att ta in någon som har kognitiva förändringar, men jag jobbar så nära personalen att jag märker sådant. Så det är ingen risk, säger Ina El-Sherif.

Kärvt på flera håll

Tidningen Ljusnan skriver om att pensionärer räddar vården i landstinget Gävleborg. Antalet som är över 65 år har nästan fördubblats senaste åren och personaldirektören säger att de behövs för att klara kompetensförsörjningen. Gävleborg står inför fortsatta problem: hela 40 procent av barnmorskorna går i pension de kommande fem åren, skriver tidningen.

Lika kärvt är det i Norrbotten. För Norrbottens-kuriren berättar en chef på socialförvaltningen att pensionärerna är en del av räddningen när det saknas sommarvikarier i Bodens kommun. Hon säger också att de pratar ihop sig och att bristen på sjuksköterskor trissar upp deras löner.

Goda råd till pensionärer

Vårdförbundet Direkt är Vårdförbundets telefonrådgivning dit medlemmar ringer om de har frågor om anställningen. Rådgivarna där får ibland samtal från pensionärer som vill börja som timanställda. Den vanligaste frågan gäller lönen, och rådet är tydligt: Gå inte bara med på den lön som arbetsgivaren erbjuder. Tänk på att förhandla. Har du inte lyckats få upp din lön tidigare har du möjligheten nu.

– Det är fördelaktigt för arbetsgivaren att anställa en pensionär i och med att de sociala avgifterna är lägre. Det gör deras förhandlingsposition stark, säger Maja Sundberg, rådgivare på Vårdförbundet Direkt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida