Akademiskt utbildade barnmorskor med möjlighet att rädda kvinnors och barns liv är ingen självklarhet överallt i världen.  Den svenska regeringen vill sprida vad välutbildade barnmorskor betyder för kvinnors och barns överlevnad och har, via Utrikesdepartementet, tagit initiativ till Midwives4all.

Midwives4all är en global kampanj som vill väcka uppmärksamhet kring behovet av fler barnmorskor i världen. "We believe in the power of networks to achieve change", heter det på hemsidan.

Delar ut ett hederspris

I dag, på den internationella barnmorskedagen, delar Midwives4all ut ett hederspris till en barnmorska som gör en stor insats under svåra förhållanden. Pristagaren heter Rose Aciro och har nominerats av bland andra svenska och ugandiska barnmorskeförbunden för att hon med stor envishet bidrar till att minska mödra- och barnadödligheten på Lirasjukhuset i Uganda.

Priset består av ett diplom, signerat av Sveriges utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin. Rose Aciro får också en digitalkamera för att kunna dokumentera sina insatser för att minska mödra- och barnadödligheten, och på så sätt sprida budskapet vidare: barnmorskor gör skillnad och behövs överallt i världen.