Åker till Nepal för att lämna över en ultraljudsapparat

Åker till Nepal för att lämna över en ultraljudsapparat
Sjuksköterskan Siv Leijon och biomedicinska analytikern Ingvor Fransson åker snart till sjukhuset i Tansen i Nepal för att överlämna ultraljudsutrustningen.

Eldsjälar på sjukhuset i Skövde har samlat in 100 000 kronor för att göra graviditeterna säkrare för kvinnor i Nepal.

Den 21 mars åker biomedicinska analytikern Ingvor Fransson och sjuksköterskan Siv Leijon till Nepal och överlämnar gåvan. Det hela började med en ovanlig resa för två år sedan.

Det var under en lunch på jobbet på Skaraborgs sjukhus i Skövde som Siv Leijon och Ingvor Fransson spånade om drömresan, att vandra i Himalaya, världens tak. Tillsammans med arbetskamraterna Birgit Samuelsson och Eva Bergström, distriktssköterskor, och Lisbeth Karlsson, biomedicinsk analytiker, bokade de en resa till Nepal.

 Utbildningssjukhus

Deras guide, Marie Schön, hade vuxit upp som missionärsbarn i Nepal och hennes föräldrar hade byggt upp ett sjukhus och en mödravårdsklinik i staden Tansen på 50- och 60-talen. Så förutom vandringar, djurparksbesök och sevärdheter ordnade hon flera dagars besök både på öppenvårdscentraler och på sjukhuset.

– Det var ett väldigt bra sjukhus som utbildade både sjuksköterskor och läkare men området är mycket, mycket fattigt. En gynekolog åkte ut i byarna, men om gravida kvinnor behövde ta ett ultraljud tvingades de gå en mil i svårt terräng för att komma till staden. Vi insåg att han behövde en bärbar ultraljudsapparat, berättar Ingvor Fransson.

Startade insamling

Det är hon som varit drivande i gruppen tillsammans med Siv Leijon, som tyvärr inte kunde åka med på resan av privata skäl.

– Kollegerna var eld och lågor då de kom hem igen. Vi startade en insamling till en batteridriven ultraljudsapparat, för strömmen är lite av och till, säger Siv Leijon.

Det var lite motigt i början, inte minst när gruppen förstod att apparaten skulle gå på ett par hundra tusen kronor. Men sedan de startat en ideell förening, Livlina Nepal gick det lite lättare.

– Vi blev inbjudna av Zonta som arbetar för att stärka kvinnors rättigheter. Marie Schön visade bilder, vi tog inträde och fick ihop 15 000 i ett nafs. Då blev folk mer intresserade. Jag skänkte pengarna jag fick på mitt födelsedagskalas och Betaniakyrkan skänkte 50 000 kronor, säger Ingvor Fransson.

 Extrabatteri och skrivare

Gruppen skrev till firman med den batteridrivna ultraljudsapparaten och lyckades pruta ner priset till 100 000 kronor.

Ingvor Fransson arbetar med kärlkirurgi och använder ultraljud. Nu ska hon lära sig göra ultraljud på gravida av barnmorskan som säljer apparaten, så att hon i sin tur kan lära både läkaren och barnmorskorna i Tansen.

– Det är helt otroligt att vi lyckades och att det finns så mycket vilja att hjälpa till! Vi vill gärna köpa ett extrabatteri och en skrivare också, säger Siv Leijon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida