Psykisk hälsa

Stark respons på podd om psykisk ohälsa

Stark respons på podd om psykisk ohälsa
Jessica Ekman startade podcasten i våras och har fått många lyssnare.

I podcasten Jag är sjuk i huvudet delar sjuksköterskan Jessica Ekman med sig av hur det känns när allt verkar hopplöst.

Jessica Ekman är sjuksköterska, 27 år, och har startat en podcast tillsammans med en kompis. Där pratar de om skam, om press och stress, om relationer, om att känna sig ensam, om bekräftelsebehov – och om att vilja ta sitt liv.

– Det är bara två år sedan som jag inte ville leva längre. Jag har mått dåligt ända sedan jag var tolv år. Det vet jag för jag skrev dagbok på den tiden. Jag har alltid känt mig fel på något vis. Nu har jag fått hjälp, fått verktyg så att jag kan hantera min ångest, säger Jessica Ekman.

Togs inte på allvar

Utåt sett finns det egentligen ingen anledning till att hon skulle må så dåligt. Ingen trodde heller att det var på allvar. Jo, familjen – men när hon försökte prata med sina kompisar sa de bara ”släpp det”. Tills hon fick diagnoserna djup depression och ångestsyndrom. Då förstod de att det var på riktigt.

Jessica Ekman och Viktor Åkerblom startade podcasten Jag är sjuk i huvudet i mars i år. De sitter, eller halvligger, i en soffa och pratar avslappnat, ärligt och öppet om hur de mår. Målet var att nå ut till många, och att slå hål på tabut kring psykisk ohälsa.

Responsen har överväldigat dem.

– Det är så många som hör av sig och vi har inte fått en enda negativ kommentar. Det har gjort mig medveten om vilket stor behov det finns av att prata om hur vi verkligen mår. Många skriver och tackar för att de inte känner sig så ensamma längre, säger Jessica.

Vill nå ut till många

Responsen berör henne. Det känns bra att deras budskap når ut och i november kommer de att stå på en scen under Psykiatriska veckan i Norrköping och berätta om podcasten. Samtidigt tycker Jessica att det känns bedrövligt att så många mår så dåligt.

– Det gör mig ledsen att märka att unga mår så dåligt i dag. Jag vill säga till dem att det inte är dem det är fel på. Jag har alltid tagit på mig skulden för hur jag mått – nu vet jag att det är samhällets fel. Våra hjärnor är inte skapta för alla intryck som sköljer över oss. Inte för alla berättelser om allas perfekta liv heller, säger hon.

Vill bli terapeut

Jessica Ekman har varit sjuksköterska i några år nu. Hon är stolt över sitt yrke, men utbildar sig till psykoterapeut eftersom det psykiska välmåendet intresserar henne mer än det somatiska. Hon vet att arbetet i vården skapar stress, men tror också att det finns en skörhet hos dem som väljer att jobba där.

– Det är ingen slump att man väljer att bli sjuksköterska. Man väljer det för att man vill hjälpa andra, och den empatin gör oss sårbara. Vi tar in andras dåliga mående. Jag tycker att arbetsgivarna borde satsa mycket mer på personalhälsa.

I framtiden hoppas hon på att få fylla hela sin arbetstid med att prata psykisk hälsa. I podcasten, på föreläsningar eller i individuell coachning. Jessica har fått hjälp – det vill hon att andra också ska få. I tid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida