Det var en mycket glad Fredrik Bengtsson som tog emot det prehospitala priset för 2015 vid Flisa-konferensen som hålls i Uddevalla denna vecka.

Han är enhetschef på länsakuten vid S:t Görans sjukhus och en av initiativtagarna och projektledarna för PAM, psykiatrisk akut mobilitet.

En resurs som behövs

– Det här känns underbart, det är en milstolpe för psykiatrin som inte har varit med i prehospitala sammanhang så mycket tidigare. Det här flyttar verkligen fram positionerna för psykiatrin, säger Fredrik Bengtsson, som själv är psykiatrisjuksköterska.

Under det halvår som verksamheten med den psykiatriska akutbilen har pågått har den gjort omkring 750 utryckningar i Stockholms län och majoriteten har varit prio 1-larm vid främst suicidhot men även andra akuta psykiatriska ärenden. Så här långt har projektet varit mycket lyckat, säger Fredrik Bengtsson.

– Det märks att vi är en resurs som behövs.

Fler följer efter

Tror du att försöket med en psykiatrisk akutbil kommer att spridas till andra delar av landet?

– Ja, vi märker ett stort intresse från andra landsting och jag tror att vi kommer att få se fler psykiatriska akutbilar framför allt i storstäderna där behovet är som störst.

Det svenska prehospitala priset delas ut för femte året i rad och är instiftat av Föreningen för ledningsansvariga inom svensk ambulanssjukvård, Flisa, Vårdförbundet, Kommunal, Dagens Medicin och Falck. Förutom äran får pristagarna blommor och ett diplom.