I samband med att Drottning Silvia fyllde 70 år för två år sedan instiftades Queen Silvias Nursing Award – ett stipendium och en idétävling vars syfte är att ge sjuksköterskestudenter en plattform för att dela innovationer och idéer kring hur man kan förbättra vården av äldre och personer med demens.

Under det gångna året har sjuksköterskestudenter från såväl Sverige som Finland delat, betygsatt och kommenterat varandras idéer via en så kallad crowd rating-plattform.

Årligen delas ett stipendium ut till en sjuksköterskestuderande från Finland och en från Sverige i samband med Silviahemmets stora inspirationsdag.

Årets stipendiat Emilia Engman från Röda Korsets Högskola vann med sin idé om en smaksatt produkt som kan ges i samband med sondmatning för att öka livskvaliteten för äldre och stroke patienter.

Sedan priset instiftades har hela 839 idéer kommit in. Av dessa presenteras 17 av de högst rankade innovationerna i en e-bok som är gratis att ladda ner i form av ett pdf-dokument. Texten är på engelska.