Arbetsgivarverket vill försämra tjänstepensionen för statligt anställda och i en debattartikel i tidningen Arbetet är Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, en av åtta protesterande fackförbundsordföranden.

– Vi har inte skrivit under förslaget ännu och fortsätter att förhandla för ett bättre avtal, säger hon.

Tjänstepensionen för statligt anställda ska gröpas ur, skriver förbundsordförandena, och varnar för risken att försämringen dränerar staten på kompetens.

Berör omkring 1 000 medlemmar

Förhandlingarna om ett nytt tjänsteavtal för drygt 100 000 medlemmar – i bland annat Vårdförbundet, Fackförbundet ST och Polisförbundet – har pågått sedan 2014. För Vårdförbundets del berör det omkring 1 000 medlemmar, huvudsakligen anställda inom kriminalvården, Socialstyrelsen, statliga behandlingshem och försvaret.

LO-förbundet Seko och Saco har skrivit på men OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, som förhandlar för TCO-förbunden, har hittills vägrat.

Ordförandena förklarar i sin artikel att Arbetsgivarverket inte vill göra tillräckliga pensionsinsättningar i framtiden och att det kommer att drabba medarbetare med inkomster över 36 250 kronor per månad. Jämfört med i dag innebär det försämringar med mellan 5 000 till 10 000 kronor i månaden.

Särbehandlar sjuka

Kritiken gäller bland annat att deltidsarbetande, sjuka och föräldralediga inte ska omfattas av en av premie som ger medarbetare rätt att trappa ner inför pensionen.

Att försämra villkoren för en sektor som redan i dag befinner sig i en ansträngd situation när det gäller kompetens- och chefsförsörjning tror inte förbundsordförandena är rätt väg att gå.

– Det är ett dåligt förslag, konstaterar Sineva Ribeiro.