I våras framkom att ris innehåller det cancerframkallande ämnet arsenik. Nu har Livsmedelsverket undersökt 102 risprodukter och upptäckt att halterna i vissa fall är högre än befarat. Värst var det i fullkornsris och riskakor - ett populärt mellanmål bland barn. Undersökningen omfattade även ekologiska produkter.

Därför rekommenderas nu barn under sex år att inte äta riskakor alls. Alla barn, oavsett ålder, bör äta mat som innehåller ris max fyra gånger i veckan. Här räknas till exempel även mellanmål som innehåller ris in, samt flingor gjorda av puffat ris. Även vuxna uppmanas att dra ned på riset.

– Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Inget fullkornsris

När det gäller fullkornsprodukter rekommenderar Livsmedelsverket i vanliga fall att man ska välja det. Men inte när det gäller ris.

– Just när det gäller ris bör man bara äta fullkorn ibland, säger Emma Halldin Ankarberg.

Sammantaget är det allmänna rådet att variera maten och vilka varumärken man köper.

– Då minskar risken att få i sig för mycket av skadliga ämnen. Det gäller all mat, inte bara ris och risprodukter, säger Emma Halldin Ankarberg.