Storbritannien efter Brexit

”Låt EU-sjuksköterskor bli britter”

”Låt EU-sjuksköterskor bli britter”
Vilka konsekvenserna blir av Brexit-folkomröstningen för europeiska sjuksköterskor är oklart.

En brittisk tankesmedja kommer med ett radikalt förslag för att rädda hälso-och sjukvården efter Brexit: låt europeiska sjuksköterskor anställda i den statliga sjukvården bli medborgare.

29 augusti 2016

Den brittiska tankesmedjan IPPR, The institute for public policy research, pressar på i debatten om vad som ska hända alla de europeiska sjuksköterskor som arbetar i hälso- och sjukvården efter Brexit, skriver Nursing Times.

Den fria rörligheten inom EU har gjort det lätt att få arbetstillstånd och många europeer har lockats till Storbritannien. Idag bedöms 33 000 sjuksköterskor från andra EU-länder arbeta inom National health service, den stora statligt finansierade hälso- och sjukvården.

Stanna kvar och arbeta

Efter Brexit diskuteras nu frågan om – och hur – de ska kunna stanna kvar och arbeta.

Tankesmedjan IPPR, liksom många före dem, lyfter fram hur beroende den brittiska sjukvården är av EU-sjuksköterskorna. IPPR har just publicerat en rapport där författaren Chris Murray kräver att regeringen erkänner deras viktiga insats och ger ett automatiskt medborgarskap till de europeer som är anställda inom NHS.

– Vi rekommenderar att regeringen gör ett speciellt generöst erbjudande om medborgarskap till de som arbetar inom den statliga hälso- och sjukvården, NHS, National health service. Utan dem skulle hälso- och sjukvården kollapsa. Det är avgörande för folkhälsan att dessa anställda inte söker jobb någon annanstans, skriver han.

Kräver en reform

IPPR kräver en reform av systemet för att bli brittisk medborgare, som ”legat oreformerad i decennier”, nu när tre miljoner EU-medborgare riskerar att förlora sina tillstånd.

De brittiska sjuksköterskornas fackförbund, Royal college of nurses, RCN, ger institutets förslag sitt stöd.

– Utan en garanti för de som arbetar inom NHS att de ska kunna stanna i landet kommer det att bli mycket svårare att behålla och rekrytera personal från EU, säger Dame Donna Kinnair, förbundsledare på RCN, till Nursing Times.

Även hon varnar för bristen på konkreta försäkringar om hur framtiden för EU-sjuksköterskor ska lösas vilket gör att bristen på sjuksköterskor kommer att förvärras.

Frågan om de europeiska sjuksköterskorna i Storbritanniens sjukvård är en av många frågor i debatten efter folkomröstningen om EU-utträde i juni.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida