sommaren 2016

”Farhågorna har inte besannats”

”Farhågorna har inte besannats”
Vid Södertälje sjukhus skedde 363 förlossningar under juni och juli i år. Motsvarande siffra förra året var 294 förlossningar. Arkivbild:Mostphotos

Förlossningsvården vid Södertälje sjukhus har haft ett konstant högt tryck under sommaren, men tack vare lojal personal och gott samarbete mellan klinikerna har det fungerat över förväntan, säger chefsbarnmorskan Maria Hedström.

I våras duggade krisrubrikerna om förlossningsvården i Stokholm tätt. Nedläggningarna av två kliniker, först Södra BB och sedan BB Sophia, oroade såväl barnmorskor som födande kvinnor. När Vårdfokus i maj undersökte klinikernas barnmorskebemanning fanns det fortfarande luckor på tre av de sex förlossningsklinikerna i Stockholms län.

Tre månader senare sitter chefsbarnmorskan Maria Hedström vid Södertälje sjukhus med en del av facit. Även om semesterperioden vid hennes klinik sträcker sig till den 4 september berättar hon att det gått över förväntan. Bland annat pekar hon på att samarbetet mellan de olika klinikerna har fungerat ännu bättre i år.

– Eftersom utgångsläget var som det var hade alla rustat sig inför en tuff sommar och det har också bidragit till att farhågorna inte besannats, säger hon.

Maria Hedström är chefsbarnmorska vid förlossningen på Södertälje sjukhus.

Ingen har beordrats

Men främst framhåller Maria Hedströms personalens insats.

– Jag har en mycket bra mix av både nya och erfarna barnmorskor och undersköterskor och de har varit helt fantastiska i sommar. De allra flesta har fått den semester de begärt tack vare att de varit mycket lojala och tagit extrapass. Jag har inte behövt beordra in någon och har inte heller fått in några signaler om att vi har behövt tumma på vårdkvaliteten, säger hon.

Är du inte orolig för vilka konsekvenser många extrapass kan få för personalen?

– Visst är jag det, det är verkligen ingen hållbar lösning i längden. Samtidigt vet både jag och personalen att vi kommer få ytterligare förstärkning nu i höst, eftersom jag lyckats rekrytera samtliga barnmorskor och undersköterskor som vi behöver för det utökade uppdraget Södertälje förlossning har fått. Från och med i år ska kliniken ta emot 2 100 förlossningar mot tidigare drygt 1 500, stärka mottagandet av flyktingar och bygga ut BB-vård i hemmet.

Tagit emot många

Anna Kicka arbetar som barnmorska på förlossningen på Södertälje sjukhus. Hon tycker att sommaren har fungerat bra, mycket tack vare de erfarna barnmorskor som anställdes från Södra BB innan sommaren.

– Vi har kunnat ta emot många hänvisningar utan att gå på knäna som vi gjort tidigare år, säger hon.

På Södertälje sjukhus har de kunnat erbjuda familjerum till alla friska mammor och barn som velat ha det eftersom de hade tillgång till en helt tom avdelning i anslutningen till förlossningen.

– Det har uppskattats mycket och de allra flesta som hänvisats hit har varit nöjda. Det är inte roligt att bli hänvisad när man har värkar, men det har ändå gått bra, säger Anna Kicka. 

Ovisshet skapar otrygghet

Systemet med listningstak som landstinget införde inför sommaren för att avlasta de tyngst belastade klinikerna skapade en något jämnare fördelning, men det har inte fungerat fullt ut. Enligt Maria Hedström har BB Stockholm fortfarande haft flest listade kvinnor hos sig. Men att kvinnorna som blivit hänvisade till Södertälje varit missnöjda har hon inte märkt.

– Däremot har den ovisshet som funnits kring var de ska få föda skapat en negativ oro under graviditeten. Den otryggheten är naturligtvis inte bra, varken för graviditeten eller förlossningen, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida