Omprövning

KI: ”Macchiarini skyldig till forskningsfusk”

KI: ”Macchiarini skyldig till forskningsfusk”
Kirurgen Paolo Macchiarinis artiklar om de konstgjorda luftstruparna granskas nu för misstänkt forskningsfusk. Foto: TT

Karolinska institutet beslutar i dag att fälla en av Paolo Macchiarinis artiklar för forskningsfusk — en artikel som tidigare friats från fusk av dåvarande rektorn Anders Hamsten.

20 december 2016

I den långa raden av rättelser och omsvängningar efter avslöjandena om de konstgjorda luftstruparna säger Karolinska institutet i dag att det står klart att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk.

Det gäller den första av flera artiklar som ska granskas. Artikeln handlar om transplantation av konstgjord luftstrupe på råttor och publicerades i tidskriften Nature Communications 2014. Även Centrala etiknämnden har slagit fast att det handlar om ”oredlighet i forskning” när det gäller den artikeln. 

Macchiarini och tre av medförfattarna har haft sådan insyn i projektet att de ska fällas för forskningsfusk, skriver Karolinska institutets vikarierande rektor och prorektor på DN debatt. De kommer nu att begära att tidskriften drar tillbaka artikeln.

Forskningsartiklarna har tidigare friats av dåvarande rektorn för KI, Anders Hamsten, som visserligen ansåg att det fanns både slarv och brister, men att det inte handlade om forskningsfusk.

Lämnar Nobelförsamlingen

I svallvågorna av Macchiarini-affären meddelar i dag också Urban Lendahl, professor i genetik vid Karolinska institutet, att han lämnar sin plats som ledamot i Nobelförsamlingen och Cancerfondens forskningsnämnd.

Urban Lendahl anser sig ha gjort ett flertal missbedömningar, både när Macchiarini anställdes och när han friades från forskningsfusk.

– Gör man bedömningsfel – även om man inte varit i beslutsställning – så bör man axla sitt ansvar just när det gäller organisationer som bygger på förtroende, som Nobelförsamlingen. Av samma skäl avgår jag även som ledamot i Cancerfondens forskningsnämnd. Personligen blir det här också ett sätt att komma till ro med mig själv, säger Urban Lendahl i en kommentar på KI:s hemsida.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida