Laholm har det sedan ett och ett halvt år. Varberg sedan i går. Möjligheten för sjuksköterskor att specialistutbilda sig med full lön enligt ett lokal kollektivavtal med Vårdförbundet.

– Det är roligt att vi tecknat ett AST-avtal till, då känns det som om vi är på väg, som om det har lossnat, säger Camilla Tellström, lokal avdelningsordförande för Vårdförbundet.

Hoppas på fler

I övriga kommuner som förbundet försökt bearbeta att göra samma sak har det gått trögt. I Region Halland ännu trögare. Men Camilla Tellström hoppas att det centrala avtalet med Sveriges kommuner och landsting, SKL, som tecknades i början av december ska sätta fart på de lokala arbetsgivarna.

Här finns en särskild satsning på specialisttjänstgöring enligt Vårdförbundets AST-modell (akademisk specialisttjänstgöring) med som en del av avtalet. SKL och Vårförbundet centralt är överens om att utbildningsanställningar är en lösning som kan minska bristen på specialistsjuksköterskor.

Kommer du ha nytta av det centrala avtalet när du jobbar vidare lokalt för att få fler arbetsgivare att införa AST?

– Ja, absolut. Jag ser det som om vi tecknat ett avtal som är specifikt inriktat på karriär och utvecklingsmöjligheter för alla inom SKL. Ni vill ju, kom igen nu. Så tänker jag, säger Camille Tellström.

Här finns AST

På Vårdförbundets hemsida finns en AST-karta där det går att se vilka arbetsgivare i landet som hittills infört betald specialistutbildning för sjuksköterskor och Vårdförbundets övriga professioner.

I gårdagens överenskommelse mellan Vårdförbundet och Region Skåne ingår också en satsning på AST, enligt Vårdförbundets modell.