Om inte Almega Vårdföretagarna ger sina undersköterskor den löneökning som deras kolleger hos andra arbetsgivare har fått kommer fackförbundet Kommunal att ta ut sina privatanställda medlemmar i strejk.

Avtalssekreteraren Lenita Granlund är upprörd över att de privata vårdgivarna vill ge lägre löneökningar än vad de offentliga, kooperativa och idéburna arbetsgivarna erbjuder sina anställda.

– Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera eller behålla kompetent utbildad personal, säger hon i ett pressmeddelande.

Extra lönesatsning

I april kom Kommunal, Sveriges kommuner och landsting och Pacta överens om en extra lönesatsning på undersköterskor och hittills har 150 000 anställda inom kommuner och landsting fått del av den. Satsningen motsvarar 1 020 kronor i löneökning och ses som ett viktigt steg för att uppvärdera undersköterskornas arbete.

Det aktuella varslet gäller både strejk och nyanställningsblockad och omfattar bland annat undersköterskor, chaufförer, vaktmästare och kökspersonal på privata vård- och omsorgsföretag i hela landet.

Kommunals viktigaste krav, förutom en extra lönesatsning på undersköterskor, är ordning och reda i löner och ersättning, heltid som norm och förbättrade villkor för jourtjänstgöring. Om parterna inte kommer överens träder strejken i kraft på luciadagen, den 13 december.