Arbetstider

Cheferna fick nya insikter om nattarbete

Cheferna fick nya insikter om nattarbete
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro var en av de medverkande på nattkonferensen i Värmland. Foto: Håkan Strandman, Värmlands Folkblad

Nattarbete skapar ohälsa, men enligt en ny studie är det tröttheten och effekterna på det sociala livet som känns värst för nattarbetande personal. Det fick värmländska vårdchefer veta på Vårdförbundets nattkonferens.

Vårdförbundets omtalade nattkonferens i Värmland samlade till slut  omkring 25 vårdchefer och politiker. Natten som gick satt de i Skoghalls Folkets hus för att lyssna på forskare, förtroendevalda och på nattarbetande sjuksköterskors berättelser.

– Det viktigaste med vår nattkonferens är att vi vill sätta fokus på hur våra medlemmar som arbetar natt har det. Det finns många andra branscher där man också arbetar natt, men där blir de ofta förvånade över de förutsättningar vi har i vården, säger Eva Strandh, ordförande för Vårdförbundets avdelning i Värmland.

Förutsättningarna förvånar

Kommentarer på sociala medier visar att de förvånas över den höga veckoarbetstiden och över att arbetsgivaren överlåter till medarbetarna att lägga önskescheman i stället för att ta ansvar för att arbetstiderna är så hälsosamma som möjligt. Även det höga arbetstempot förvånar.

– Jag som har 35 års erfarenhet från sjukvården har sett hur tempot har ökat. Förr kunde man sätta upp fötterna och vila en stund. Numera är det full fart hela tiden och det är knappt personalen hinner ta pauser. Det går i ett.

Vårdförbundet i Värmland har uppmanat nattarbetande medlemmar att skicka in sina berättelser om hur det är att jobba på nätterna. Och en sak är uppenbart för Eva Strandh: det finns mycket stolthet bland nattpersonalen. De verkar lite i det fördolda, eftersom alla sover när de arbetar, men de vet sitt värde för vården.

Det värdet vill Vårdförbundet att arbetsgivarna också ska inse. Det – och hälsoriskerna man utsätter sig för under nätterna.

Sociala effekterna värst

Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, presenterade en sammanfattning av den senaste forskningen. Trots att nattarbete innebär ökad risk både för hjärt- kärlsjukdom och för bröstcancer, är det inte hälsoriskerna som i första hand plågar nattarbetare. Åtminstone inte på kort sikt. En studie visar att det är tröttheten och effekterna på det sociala livet som plågar mest.

– När vi har frågat vad som är besvärligast med att arbeta natt svarar de: för lite inflytande över arbetet, kort framförhållning vid schemaläggning, för kort dygnsvila, delade turer och fler än fem arbetspass i rad. Hälsoriskerna kommer långt ner på listan, säger Torbjörn Åkerstedt.

Nu på morgonen efter konferensen är Mårten Ohlsson, ombudsman i Vårdförbundets avdelning i Värmland, trött – men nöjd.

– Det blev väldigt lyckat och jag tror att arbetsgivarna gick härifrån med ny kunskap, och inte minst med nya insikter om hur det är att jobba på nätterna, säger han.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida