Världshälsoorganisationen generalsekreterare Margaret Chan sammankallar en kriskommitté som börjar arbeta redan på måndag. Kommittén ska granska alla uppgifter om zikaviruset och kopplingarna till neurologiska sjukdomar och missbildningar hos nyfödda.

"Djupt oroande"

– WHO är djupt oroat av den snabba spridningen och osäkerheten är stor. Det är många svar vi behöver få fram snabbt, sade Margaret Chan på dagens WHO-möte.

Enligt WHO sprids nu zikaviruset oroväckande snabbt och tre-fyra miljoner fall är att vänta i år.

Det första fallet av zikavirus rapporterades från Brasilien i maj 2015. Sedan dess har sjukdomen spritts i Brasilien och sammanlagt 22 andra länder.

Samtidigt har en kraftig ökning skett av barn som föds med onormalt små huvuden, mikrocefali samt Guillain-Barrés syndrom, en sjukdom där immunsystemet attackerar nervsystemet och som kan leda till förlamning.

En koppling till zikafeber misstänks starkt.

Övervakning och forskning

WHO har hittills arbetat med övervakning av virusets spridning och prevention, säger man i ett uttalande. Något man kommer att utöka, samtidigt som man också sammankallar forskare och experter för att ta fram mer kunskap om kopplingarna mellan zikaviruset och potentiella fosterskador. WHO vill även prioritera utvecklingen av vaccin och bättre diagnostiska tester.