I Region Skånes kommande projektet ska naloxon i form av nässprej delas ut till heroinmissbrukare, polis och socialtjänst. Det ska göras som en klinisk prövning och kräver tillstånd från Läkemedelsverket. Någon ansökan är inte inlämnad än och därför har Brukarföreningen har tagit saken i egna händer.

– Våra kamrater dör där ute, vi kan inte vänta på att Region Skåne startar sitt försök. Sverige leder statistiken för antal dödsfall av droger och vi vill att fler ska få upp ögonen för hur det ser ut, säger Robert Sanderö, ordförande i Linköping brukarförening.

Han är själv inte längre aktiv missbrukare utan står på ersättningspreparat för sitt beroende. 

Skickade doser

På Internationella brukardagen i går skickade han ut förpackningar med naloxon och en spruta till missbrukare i Linköping. Vid en heroinöverdos rekommenderar föreningen att man ger sprutan i muskeln på lårets insida, baksida eller i armen.

De 300 doser som Brukarföreningen fått är en donation från en förening i USA. Doserna delas ut i Linköping, Stockholm, Göteborg, Malmö och Örebro.

Men de räcker inte långt, konstaterar Mikael Johansson, ordförande i Skånes brukarförening.

– Tio-tjugo doser i Malmö är ju ingenting. Vi är besvikna på att ansökan till Läkemedelsverket inte är inlämnad, vi tycker att vi har haft en ganska bra dialog med Region Skåne. 

Tar tid

Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne, förstår att Brukarföreningen vill gå fortare fram men måste skynda långsamt.

– Det tar tid att skriva en ansökan om klinisk prövning och det är viktigt att vi gör det på rätt sätt så att vi inte missar målet. Vi ska försöka ha den klar i augusti.

Regionen planerar ett fyraårigt projekt och att satsa knappt 25 miljoner kronor, berättar han. 

Förebilden för försöket är en dansk modell där nässprej med naloxon, som ska ha räddat livet på 60-70 personer, enligt uppgift till Anders Åkesson. Även Norge testar modellen. Eftersom man inte vill göra det på nationell nivå i Sverige, gör Skåne det på egen hand, betonar Anders Åkesson.

– Jag hoppas verkligen att det blir av, då kan vi rädda liv och fler kan lämna sitt missbruk.

Mindre aggressioner

Att man väljer nässprej i stället för injektioner beror bland annat på att det blir lättare att ge för socialtjänst och polis och att uppvaknandet blir lugnare och mindre aggressivt, säger han.

I våras kom kritik från en anestesiläkare i regionen om att nässprej inte skulle vara tillräckligt effektivt. Någon liknande kritik har inte framkommit från annat håll, enligt Anders Åkesson. Nässprejen i det skånska försöket görs dessutom extra starkt, berättar han.

Att det är olagligt att dela ut receptbelagda läkemedel, så som Brukarföreningen gör, är Robert Sanderö inte särskilt bekymrad över. 

– Det är ungefär som att jag skulle ge penicillin till min granne, jag tror inte det är något en åklagare skulle ta upp.