Almedalen 2016

En tops för att rädda liv

En tops för att rädda liv
Almedalsveckan är mer än politiker, mingel och rosévin. Kajsa Resare Sahlin passar på att anmäla sig som stamscellsdonator genom att lämna ett salivprov. Foto: Sanna Björkman

En tredjedel av alla som behöver en stamcellstransplantation blir utan för att det inte går att hitta en lämplig givare. Därför genomför Tobiasregistret tillsammans med Barncancerfonden just nu en kampanj för att locka fler att bli stamscellsdonatorer.

I folkvimlet på Donnersplats ett stenkast från Almedalen i Visby, skymtar en grupp vitklädda personer. Det är representanter från Tobiasregistret och Barncancerfonden som rekryterar nya personer som kan tänka sig att donera stamceller till sjuka barn och vuxna. Genomslaget har varit över förväntan. 

– I går hade vi över 50 personer som registrerade sig, i dag över 70 skulle jag tro. I dagsläget har Tobiasregistret cirka 67 000 givare, men många av våra givare börjar bli lite äldre, och det är ofta bättre prognos om stamcellerna kommer från yngre personer. Därför har vi precis sänkt vår övre åldersgräns till 35 år. Målet är 100 000 i registret 2019, berättar Camilla Lindgren som arbetar som informatör på Tobiasregistret.

Går fort

Allt som behövs för att bli donator är ett enkelt salivprov och en hälsodeklaration som fylls i  på den blåa läsplattan på plats. En av dem som bestämt sig för att bli givare är 25-åriga Kajsa Resare Sahlin.

– Jag är här med jobbet och såg att de stod här redan i går. Det känns självklart att ställa upp, det skulle jag vilja att någon annan gjorde för mig. Jag har tänkt på det tidigare, men det har inte blivit av, säger hon.

Efter att ha fyllt i sina uppgifter och topsat insidan på ena kinden är Kajsa klar. Hennes prov skickas till ett laboratorium i USA för HLA-typning och inom tre till fyra veckor kommer ett meddelande om att hon är med i registret.

Välja metod

Om och när det blir aktuellt med en donation vet inte Kajsa, det är först när det dyker upp en matchning mot hennes prov i registret som hon kommer att kallas. Då får hon lämna ytterligare blodprover inför en donation och ta ställning till om hon vill lämna sina stamceller via blod eller benmärg. Det är upp till donatorn att avgöra det, även om den behandlande läkaren brukar rekommendera en viss metod framför en annan.

– Jag litar på att vården hjälper mig med bra råd då, säger Kajsa Resare Sahlin innan hon försvinner iväg ut i vimlet på Visbys gator igen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida