Sjukvårdsminister Gabriel Wikström har fortfarande mest makt i Sjukvårdssverige. Men den positionen kan vara hotad för han verkar ha svårt att få sin vilja igenom i regeringen. Det anser i alla fall de 50 makthavare inom svensk sjukvård som tidningen Dagens Medicin intervjuar inför sin lista över de 100 med mest makt.

På tionde plats hittar vi Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro. En hög placering, men två snäpp sämre än förra året. Om henne säger en del att hon har fastnat i gamla hjulspår när hon kämpar för sjuksköterskornas arbetsvillkor. Att hon ändå kommer så högt upp på maktlistan beror på att medlemmarna tycker om det hon gör. Med deras stöd i ryggen är hon fortfarande en av de tyngsta rösterna i den svenska sjukvårdsdebatten.

Ny maktfaktor

En som har fått en betydligt bättre placering än förra året är Olivia Wigzell. Som generaldirektör på SBU låg hon på plats 24. I oktober 2015 blev hon Socialstyrelsens nya generaldirektör och hittas nu på plats 4. Alla sägs inspireras av henne och inte bara beroende på hennes position utan för att hon är en lyssnande ledare.

Högt upp kommer numera också Göran Stiernstedt. Utredaren som under året presenterade sitt slutbetänkande om hur svensk sjukvård ska bli mer effektiv. Receptet löd: mindre pengar till akutsjukvård, mer till primärvård.

Granskar Macchiarini-affären

En annan klättrare är Kjell Asplund, en gång generaldirektör för Socialstyrelsen, numera ordförande för Statens medicinsk etiska råd, Smer. Han anses inte vara rädd för att göra kontroversiella ställningstaganden och nu är han utsedd som extern granskare av Macchiarini-affären.

Längre ner på maktlistan, bland dem med placeringen 51-100, hittar vi även detta år Vårdförbundets vårdstrategiska chef, Lisbeth Löpare Johansson. Där finns även namnkunniga politiker som Helena Fritzon (S), ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation och Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson.