Den lokala barnmorskeföreningen i Kristianstad är en av Sveriges äldsta med sin 118 år. Åldern till trots är det en aktiv förening med drygt 100 medlemmar som alltid brukar fira Internationella barnmorskedagen.

Syftet med dagen är att uppmärksamma barnmorskans viktiga arbete såväl lokalt som nationellt och internationellt. I Kristianstad har barnmorskorna planterat träd i stadsparken och bjudit in lokalpolitiker för att berätta om sitt arbete.

I år arrangerar föreningen för första gången ett sprinterlopp.

– Vi ville göra det lite roligare denna gång. Eftersom dagen infaller på en helgdag hoppas vi nå en bredare publik säger Christina Vallén, ordförande för barnmorskeföreningen i Kristianstad.

Det så kallade Barnmorskeloppet går av stapeln i naturområdet Balsberget i Fjälkestad. Deltagarna får välja mellan tre olika banlängder: 2,7 km, 3,5 km samt 5,1 km. Hittills har ett 40-tal personer anmält sig. Priser kommer att delas ut och det bjuds på fika och korvgrillning. Det kommer också finnas möjlighet för allmänheten att få veta mer om barnmorskans yrke.

Vad är den viktigaste frågan för barnmorskor i dag?

– På mitt jobb pratar vi mycket om barnmorskans ansvar för den normala förlossningen och vikten av att behålla det normala så långt det går. Det kan vi göra här i Sverige, men ute i världen handlar det om att få kvinnor att överleva förlossningen, säger Christina Vallén.