Förra veckans bombning mot det syriska Al Qud-sjukhuset var en av flera attacker den senaste tiden som haft sjukvårdsinrättningar som måltavla. Som Vårdfokus berättade i fredags fördömde bland andra organisationen Läkare utan gränser attacken och efterlyste en reaktion från det nationella samfundet.

Manar till stopp

Senare samma dag fördömde de båda FN-organen Världshälsoorganisationen, WHO, och Unicef attackerna.

– Vi är upprörda över den alarmerande frekvensen av attacker mot vårdpersonal och sjukvårdsinrättningar i Syrien och uppmanar alla stridande parter att omedelbart upphöra med dessa attacker. Det är inte bara en flagrant kränkning mot internationell humanitär rätt, utan berövar även civila rätt till sjukvård när de behöver det som mest, säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan i ett pressmeddelande.

Anna Sjöblom, sjuksköterska och medicinisk humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, uppgav i fredagens artikel att det har skett en normalisering av attacker mot sjukvården, även i konflikter i andra delar av världen.

– Vi ser ett skrämmande mönster där antalet offer maximeras genom att byggnader intill sjukhus attackeras först. När sedan skadade och sjukvårdspersonal tar sig till sjukhuset utsätts detta för en attack och antalet offer ökar.