Av en slump fick Vårdförbundets lokalavdelning i Västernorrland reda på att det arbetade inhyrda östeuropeiska sjuksköterskor på kirurg- och medicinavdelningarna vid Solleftå sjukhus.

Landstinget hade hastigt köpt in bemanningsföretaget Orange tjänster i ett krisläge med bemanningen. Sedvanlig upphandling hanns inte med och facket informerades inte, vilket resulterade i ett dyrt skadestånd.

Sjuksköterskorna saknar kollektivavtal

I Vårdfokus artiklar om Orange har framkommit att de inhyrda sjuksköterskorna saknar kollektivavtal, då de är anställda av det litauiska företaget Orange Group Baltic. En tidigare anställd berättade exempelvis att han och kollegan inte fick sjukersättningen när de blev sjuka och att det inte gått att får fram information om hur mycket skatt, pension och sociala avgifter som betalts in.

Nu reagerar den politiska majoriteten i landstinget Västernorrland på upphandlingen. De vill följa upp den aktuella situationen och personalens villkor.

– Arbetsvillkoren för sjuksköterskor i landstinget, oaktat egna eller inhyrda, ska omfattas av kollektivavtal och betraktas som schyssta i övrigt, om detta ska inte förekomma några missförstånd, säger Jan-Olov Häggström (S), ordförande i personalpolitiska- och allmänna utskottet.

Inte till vilket pris som helst

Samtidigt som Orange är starkt kritiserat runt om i landet har det funnit ett tillfälligt behov vid sjukhuset i Sollefteå.

– Det har varit extra tufft vid sjukhuset i Sollefteå. Detta får dock inte innebära att vi till vilket pris som helst anlitar bemanningsföretag utan att säkerställa kvalitet och sunda villkor som är schyssta och hållbara, säger Jan-Olov Häggström.

Landstingets personalpolitiska ledning har nu kallat in alla berörda enheter till möte på torsdag för en genomgång av situationen, rekryteringen och gällande arbetsvillkor.

Läs alla artiklar i Vårdfokus granskning här.