Preventivmedel

P-piller kan påverka humöret

P-piller kan påverka humöret
P-piller har kopplats till ökad risk för humörsvängningar, irritation och ångest i en ny svensk, ännu opublicerad studie. Arkivbild: istockphoto

Humörsvängningar, ökad irritation och mer ångest är vanligare hos kvinnor som äter p-piller, enligt en ny nationell studie.

Nu kan de kvinnor som upplever att de mår psykiskt sämre av p-piller får rätt av forskarna. En ny svensk studie, som ännu inte har publicerats, visar en försämring i humöret hos kvinnor som åt p-piller i jämförelse med de som fick placebo, skriver SVT Nyheter.

Irritation och ångest

Forskare från bland annat Uppsala och Umeå universitet och Karolinska institutet har studerat 202 kvinnor som var 24 år gamla. Nästan en fjärdedel, 24 procent, av de som åt p-piller mådde sämre jämfört med när de inte tog p-piller. I placebogruppen var det 17 procent som mådde sämre. Även om skillnaden är liten, så är den statistiskt signifikant.

Kvinnorna fick humörsvängningar, blev mer irriterade och fick mer ångest.

40 procent av kvinnorna som deltog i studien hade tidigare upplevt att de mådde sämre av p-piller.

Bättre vid pms

En av huvudförfattarna, Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet menar dock att studien inte ska tolkas som att alla kvinnor ska vara rädda för p-piller.

Resultatet visar samtidigt att kvinnor också kunde må bättre av p-piller, framför allt under pms-fasen.

 – Resultaten är väldigt blandade. Kvinnor ska absolut inte spola ned sina p-piller i toaletten för att de tar del av de här resultaten. Vi ser också att det är en stor andel som mår oförändrat eller bättre av sina p-piller, säger Inger Sundström Poromaa till SVT Nyheter.

Testa andra metoder

Rådet hon ger till kvinnor som mår dåligt är att ta kontakt med sin barnmorska, testa en annan typ av p-piller eller en hormonspiral som har en mindre dos hormoner i sig, alternativt testa hormonfria preventivmetoder. 

Det p-piller som använts i studien är ett av de moderna p-piller som ofta används på klinikerna i dag. Inger Sundström Poromaa tror inte att det spelar någon roll vilket p-piller man hade valt.

Koppling till antidepressiva

Det finns däremot andra studier som tittat på olika slags hormonella preventivmedel och kopplingen till nedstämdhet/depression. Bland annat har en studie från universitetet i Linköping visat att kvinnor som får hormonella preventivmedel via p-spruta, hormonspiral, implantat under huden eller plåster använder antidepressiva mediciner i större utsträckning, jämfört med dem som får till exempel p-piller.

Vårdfokus skrev om studien för några år sedan och kunde bland annat berätta att det var stora skillnader mellan olika typer av hormonpreparat.

– Det verkar ha betydelse hur hormonerna tillförs, om det är via injektion, implantat, hormonspiral, plåster eller piller, sade en av forskarna bakom studien, sjuksköterskan Malou Lindberg, till Vårdfokus då.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida