Den 23 mars i år avskedades den italienska läkaren och forskaren Paolo Macchiarini från Karolinska institutet på grund av misstankar om forskningsfusk med syntetiska och stamcellsbeklädda luftstrupar.

I Läkartidningen kommenterar han nu för första gången den allvarliga kritik som riktats mot honom efter att Sveriges Television sände den uppmärksammade dokumentärserien Experimenten i januari i år.

Berättade inte om komplikationer

Han får bland annat frågan hur det kom sig att han i en vetenskaplig artikel som publicerades 2014 beskriver resultaten av de sju konstgjorda luftstrupar som dittills hade transplanterats som uppmuntrande. Detta trots att fyra eller fem av patienterna vid den tidpunkten var döda och tre hade omopererats.

– Vi rapporterar en del problem och dessutom har alla de här patienterna genomgått multipla kirurgiska ingrepp, så det är sannolikt att det var kirurgiska komplikationer. Och du vet ju inte vad de dog av, svarar Paolo Macchiarini.

Att han i sina artiklar inte nämnt komplikationer som stentningar, fistelbindningar och reoperationer förklarar han också med att de inte var relaterade till transplantaten.

"Inte jag som tog besluten"

Artikeln är utformad med frågor från reportern som besvaras av Paolo Macchiarini. På fråga efter fråga försvarar han sina ifrågasatta operationer och sin forskning.

Att han avskedades berodde inte på att han hade gjort fel eller fuskat utan på att Karolinska institutet inte klarade av trycket från medierna och därför utsåg honom till syndabock.

På frågan hur han ser på att operationerna utfördes utan att det fanns tillräckligt med vetenskapligt stöd förklarar han att det inte fanns någon annan lösning eftersom patienterna var väldigt sjuka och det inte fanns några alternativ. Dessutom var det inte han som beslutade om behandlingen utan ett multidisciplinärt team av vårdpersonal som hade större erfarenhet än han själv.

Antyder manipulation

En stor del av SVT:s dokumentär handlade om Paolo Macchiarinis verksamhet i ryska Krasnador, där han ska ha opererat en patient som inte var döende utan hade levt med sitt tillstånd i fyra år. Paolo Macchiarini låter antyda att dokumentärfilmen är manipulerad . I övrigt vill han inte diskutera fallet.

Det var problem med alla de strupar som Paolo Macchiarini använde sig av. På frågan varför han inte stoppade operationerna hänvisar han till att den juridiska processen kommer att ge svar.