Ny dramaserie

”Utmaning att spela rollen som sjuksköterska trovärdigt”

”Utmaning att spela rollen som sjuksköterska trovärdigt”
Innan Marall Nasiri tog sig an en av huvudrollerna i tv-serien Syrrorna hade hon inte en aning om vad en sjuksköterska egentligen gör. Foto: Linus Hallsénius

I TV 4:s nya dramaserie Syrrorna har skådespelerskan Marall Nasiri en av huvudrollerna. För att sätta sig in i vad en sjuksköterska egentligen gör har hon besökt flera sjukhus och fått en kortare utbildning av specialistsjuksköterskor inom akutsjukvård.

– Jag hade naturligtvis läst på om sjuksköterskornas roll inom vården. Men när jag såg hur det fungerar på golvet förstod jag att de gör betydligt mer än vad jag ens hade kunnat föreställa mig, säger Marall Nasiri.

Förutom filminspelningen av den nya tv-serien Syrrorna på dagarna deltar hon just nu också i två kvällsföreställningar på Dramaten.

Hon skrattar och säger att hon för tillfället nästan har lika mycket att stå i som sjuksköterskorna har varje dag på de sjukhus i Stockholm som hon besökt för att sätta sig in i sin nya rollkaraktär. Hon har bland annat varit på akuten på Danderyds sjukhus och operationsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Trovärdigheten viktig

Marall Nasiri har också fått en kortare utbildning av en specialistsjuksköterska inom akutvård. Med under hela filminspelningen finns dessutom en annan specialistsjuksköterska som granskar såväl manus som inspelningarna. Allt för att sjuksköterskornas arbete ska skildras på ett så trovärdigt sätt som möjligt. 

När Marall Nasiris mormor fortfarande var i livet följde hon ofta med henne till olika akutmottagningar när hon blev sjuk. Hon minns hur arg och frustrerad hon var över att det oftast tog sådan tid för hennes mormor att få hjälp.

– Man är så skör i de lägena. Jag vände min frustration mot sjuksköterskorna, som oftast var de som mormor först hade kontakt med. När jag nu fått vara med lite ”bakom kulisserna” har jag fått en helt annan förståelse för deras jobb. Det finns mycket som är fel i vården, men nu inser jag att det inte beror på sjuksköterskorna utan på hur vårdapparaten fungerar och är organiserad.

Fascinerad över sjuksköterskerollen

Marall Nasiri beskriver hur fascinerad hon är över hur snabbt sjuksköterskor kan anpassa sig till olika människors behov och hur duktiga de är på att lugna oroliga patienter. Men även över att de på samma gång som de dokumenterar en massa saker håller koll på allt som sker på avdelningen och organiserar vad som står näst på tur att göras.

– Det finns så mycket som sjuksköterskorna har i kroppen samtidigt som de har en massa att hålla reda på i huvudet. En av de största utmaningarna för mig är att försöka gestalta sjuksköterskans kunskap på ett trovärdigt sätt, den som inte egentligen syns men som ändå finns med i sjuksköterskans hela kroppsspråk.

En rad skådespelare ingår i tv-serien Syrrorna som TV 4 börjar sända till hösten. Foto: Linus Hallsénius

Förutom Marall Nasiri har ytterligare tre skådespelerskor tildelats huvudrollerna i serien: Tanja Lorentzon, Celie Sparre och Jeanette Holmgren. 

I serien arbetar de fyra sjuksköterskorna på samma akutmottagning, men tittarna kommer även att få se hur deras liv gestaltar sig när de inte är på jobbet. Berättelserna i serien är baserade på verkliga fall, men är dramatiserade.

På frågan varför ingen av huvudkaraktärerna är en manlig sjuksköterska svarar Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More, att i just den här serien fokuserar de på fyra kvinnliga huvudroller, men att det givetvis är viktigt att visa hur sjukvården ser ut i dag. I övriga roller som sjuksköterskor och undersköterskor finns därför både män och kvinnor med.

Hur har ni resonerat kring namnet Syrrorna på serien? Många sjuksköterskor reagerar negativt när just det begreppet används. De anser att syster eller syrra är begrepp som används i syfte att förminska deras roll som professionella yrkesutövare.

– Naturligtvis är det inte meningen att på något sätt förminska sjuksköterskors viktiga arbete. ”Syrror” är en titel för att skapa intresse för dramaserien, och vi hoppas att många ska komma att tycka om och vilja följa livet på vårt fiktiva sjukhus. Titeln syftar även till att anspela på relationerna och systraskapet som finns mellan de fyra huvudrollsinnehaverskorna, säger Josefine Tengblad.

En av anledningarna till att Marall Nasiri tackade ja till att delta i serien var för att den fokuserar på just sjuksköterskor.

– Man tror att man vet lite grand vad en läkare gör, men vilken roll sjuksköterskor har tror jag inte att vanligt folk känner till. Framför allt inte hur enormt mycket ansvar de har. Blir man sjuk är man helt beroende av sjuksköterskorna som tycks organisera allt det arbete som sker kring patienten.

Serien startar i höst och ska gå i minst två säsonger med totalt 20 avsnitt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida