– Det känns tillfredställande att tingsrätten ser allvarligt på det som hände. Hot och våld i vården blir allt vanligare och det är viktigt att rättsväsendet markerar att sådant här inte tolereras, säger Toivo Mustonen till Vårdfokus.

I mitten av april förra året kom han till jobbet som vanligt på morgonen. Han hade just bytt om till arbetskläder och var på väg in på akuten när han fick se en äldre man i 60-årsåldern som var klädd i pyjamas stå lutad mot en vägg alldeles utanför entrén. När Toivo Mustonen frågade mannen vart han var på väg fick han till svar att han skulle till Krylbo.

Toivo Mustonen tyckte att det lät lite konstigt. Men eftersom han inte kunde hindra mannen från att lämna sjukhuset förklarade han att han åtminstone måste ta bort hans perifera venkateter först.

Kraftigt slag mot käken

Plötslig slet mannen själv bort venkatetern. Det blödde ordentligt så Toivo Mustonen vände sig om för att hämta ett sårförband. Då kom smällen, ett hårt knytnävsslag rätt över käken Det svartnade för ögonen på Toivo Mustonen som gick ner på knä.

Det blev stor tumult på avdelningen. Hjälp påkallades och vakter och polis kom till akuten för att gripa mannen. Han kördes därefter till Säters sjukhus där han omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Toivo Mustonen fick inga allvarligare skador, men han blev ändå skärrad. Han hade bara varit anställd i tre månader när händelsen inträffade. Dessförinnan hade han arbetat på akutmottagningen och hjärtavdelningen i Köping. Strax innan han slutade där var han med om en liknande händelse där en patient fick delirium. Mannen fick tag på en kniv ur en av kökslådorna på avdelningen som han försökt hugga Toivo Mustonen med.

"Våld mot vårdpersonal måste tas på allvar"

– Min erfarenhet är att hot och våld mot vårdpersonal inte alltid tas på så stort allvar, framför allt inte från arbetsgivarens sida. Det enda som hände var att man satte lås på kökslådorna, säger Toivo Mustonen som berättar att han dagen före överfallet hade skrivit en avvikelserapport eftersom han anser att patienter med delirium ska vårdas på enheten för avgiftning.

Innan Toivo Mustonen blev sjuksköterska arbetade han som mentalskötare inom psykiatrin. Där var han flera gånger med om liknande händelser. En gång blev han nedslagen när han gick runt och skulle ta blodsocker på patienterna.

– Inte heller då vidtogs några speciella åtgärder för att skydda oss i personalen. Det var så det var bara, säger Toivo Mustonen som i dag känner en viss tillfredställelse över att den man som slog ner honom på akuten i Avesta nu äntligen fått ett straff i form av skyddstillsyn och tvingas betala ett skadestånd på drygt 6 000 kronor. Utöver det ska mannen betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Tycker att arbetsgivaren gör för lite

Ändå är Toivo Mustonen inte helt nöjd. På Avestaakuten har han varit med om fler än en tumultartad situation under det dryga år han arbetat där. Som exempelvis den gången då en patient hade fått för sig att folk sköt med kalasjnikovs inne på avdelningen.

– Nu när domen kommit ska jag för min chef föreslå en del saker som jag anser behöver göras för att öka säkerheten, exempelvis att all personal och undersökningsrummen borde förses med larm och att vi får en säkerhetsdörr in till akutens entré som inte vem som helst kan öppna utan att ha ett passerkort.