Priset Årets ambulanssjuksköterska delas ut av Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor, RAS.

– Vår pristagare har enorm passion för att utbilda och handleda kolleger. Han är dessutom genuin – en verklig ur-ambulanssjuksköterska, sa Janne Kautto, ordförande för RAS, när han delade ut priset till en glad Bernt Lagelius.

Så glad att han knappt kunde tro det var sant. Och betydligt mer blygsam kring sin person. Hans egen förklaring till att ha fått utmärkelsen handlar mer om hygglighet.

– Kanske fick jag det för att jag fortfarande känner mig motiverad, och för att jag är trevlig och glad – mot patienter, kolleger och mot andra aktörer. Jag försöker hitta lösningar i stället för att se problem, säger han.

Blev stoppad av ambulansen

Bernt Lagelius sökte till vårdlinjen 1979, så fort han hade gått ut nian. Han bortsåg från frågor som: "Vad ska nu det vara bra för?" och påståenden som: "Det är väl inget för killar". Han visste redan då att han ville jobba inom ambulansen. Och så blev det alltså. En sen kväll när han cyklade hem från jobbet på sjukhemmet i lilla Delsbo mötte han ambulansen och blev stoppad.

– Jag hade varit där tidigare och frågat om det fanns något jobb för mig, och nu hade de en lucka och frågade om jag ville jobba några timmar. Jag tackade ja förstås – och sedan har det fortsatt så.

Bernt gick en ambulanssjukvårdsutbildning 1988, utbildade sig till sjuksköterska 2004 och blev färdig specialistsjuksköterska inom ambulanssjukvård 2009. Sedan 1989 har han haft en fast tjänst inom ambulansen i Delsbo. Han har aldrig ångrat sitt yrkesval.

Blir aldrig tråkigt

Bäst med jobbet är variationen.

– Det blir aldrig tråkigt och man vet aldrig vad som ska hända under ett arbetspass. Dessutom kan man verkligen hjälpa. Ibland bara genom att sitta ner och prata, eller lyssna och vara en medmänniska, säger han.

Frågan om vad som är sämst med jobbet har Bernt Lagelius svårare att besvara. Han kommer faktiskt inte på något alls.

Så här lyder motiveringen till utmärkelsen:

"Genom sin enorma passion i att utbilda, vägleda och inspirera nya såväl som gamla kolleger bidrar Bernt dagligen till en bättre ambulanssjukvård. Bernt är den ambulanssjuksköterska alla vill orka vara under sitt arbetsliv."