Det var en tapper skara som trotsade blötsnö och kyla vid lunchtid på tisdagen för att visa sitt missnöje med att BB Sophia ska läggas ner till sommaren.  Barnmorskor, sjuksköterskor, läkare och föräldralediga med barnvagnar. Men det var inga brandtal eller megafoner som ljöd över den leriga landstingsparken. Manifestationen hölls i tystnad.

– Vi har sagt allt, men ändå inte blivit lyssnade på. Men eftersom orden inte räcker till står vi tysta här i dag, sa Veronica Ek som är en av initiativtagarna till dagens manifestation.

Överlämnade namnunderskrifter

Helt knäpptyst var det dock inte. Ett lågmält sorl där ord som ansvar, kvinnor, födande och ilska kunde urskiljas bland de deltagarna. När landstingsrådet Anna Starbrink (L) kom ut för att möta manifestationen höjdes dock rösterna. Efter att en barnmorska hållit ett inledande tal överlämnades 5 300 namnunderskrifter som getts till stöd för att kliniken ska få fortsätta sin verksamhet.

Anna Starbrink lovade att hantera namnunderskrifterna varsamt inom organisationen samtidigt som hon beklagade att förhandlingarna med Praktikertjänst, som äger BB Sophia, strandat.

– Nu arbetar vi i stället för att skapa utrymme i de andra verksamheterna för de födande kvinnorna, och de har sagt att det ska gå. Det är inte helt enkelt, men jag tror att det kommer att lösa sig på kort och lång sikt. Till exempel är arbetet i full gång med att få igång en förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus.

Oklart om sommaren

Den 15 maj stänger BB Sophia sina åtta förlossningsplatser och tolv neonatalplatser. De födande kvinnorna ska då istället tas emot på redan ansträngda förlossningsklinikerna vid Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och Karolinska universitetsjukhuset.

För de drygt 250 personer som idag arbetar på kliniken löper anställningarna ut först den 15 augusti. Förra veckan höll landstinget ett första rekryteringsmöte för barnmorskorna för att locka dem att flytta till de andra klinikerna. Det kom tre stycken.

De barnmorskor som manifesterade i dag och som Vårdfokus frågade på plats hade inte sökt nytt jobb hittills och ingen av dem planerade heller att göra det över sommaren.

Maria Jumlin beskuren.JPG
Barnmorskan Maria Jumlin undrar var alla födande kvinnor ska ta vägen när BB Sophia stänger. Förra veckan föddes 24 barn under ett dygn på de åtta förlossningsplatserna. Foto: Sanna Björkman

Är det inte risk att ni lämnar de födande kvinnorna i sticket?

– Det är inte vårt ansvar. Jag ansvarar för den kvinna jag har framför mig. Antalet förlossningsplatser ligger på landstingspolitikerna att ansvara för, säger barnmorskan Maria Jumlin.

Hennes kollega Sanna Claesson tycker att politikerna själva satt sig i den här sitsen och det är de som måste styra upp det här nu.

– Skulle jag själv föda barn nu skulle jag söka mig till Södertälje eller Gotland, säger hon.

Stress för de som ska föda

Noah med familj beskuren.JPG
Malin Ekblom och Martijn Balzer fick sin son Noah på BB Sophia för 10 dagar sedan. Foto Sanna Björkman

Demonstrationens yngsta deltagare Noah kom tillsammans med sin mamma Malin Ekblom och pappa Martijn Balzer. Han föddes för tio dagar sedan på BB Sophia.

– Trots att vi är försiktiga med att gå ut nu när han är så liten tyckte vi att det var viktigt att komma hit och visa vårt stöd. Vi lider med personalen och tänker på vilken stress det måste vara för alla de som ska föda barn den närmaste tiden, säger Malin Ekblom.

Barnmorskan Veronica Ek har dock inte gett upp. Hon hoppas fortfarande på att beslutet om stängning rivs upp.

– Så länge det inte finns en hållbar lösning måste vi finnas kvar, säger hon.