– Det vi visar i programmet är att det finns ett systemfel inom vården, när sådant här kan ske gång på gång. Och när det väl upptäcks så agerar man inte, säger Åsa Erlandson som fram till i höstas arbetade på Vårdfokus och som är en av de reportrar som stått för granskningen i programmet.

Programmet inleds med ett fall som Åsa Erlandson själv har skrivit om i Vårdfokus. Det gäller en man som genom att förfalska en legitimation och ett examensbevis under flera år arbetade som ambulanssjuksköterska i Västernorrland. Det var först när mannen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som hans bluff avslöjades.

– Sedan kommer vi att ta upp ytterligare sju till åtta fall där personer på falska grunder arbetat som sjuksköterska, och ungefär lika många fall som handlar om falska läkare, säger Åsa Erlandson.

Mannen som på falska grunder arbetade som ambulanssjuksköterska polisanmäldes av Ivo. Men programmet kommer att visa att så inte alltid är fallet.

Ett exempel på det är mannen som hoppade av läkarutbildningen efter termin sju och därefter arbetade tre år som legitimerad läkare i Region Skåne. När det väl uppdagades att han hade bluffat hände i princip ingenting. Varken arbetsgivaren eller Ivo gjorde någon polisanmälan, varför mannen kunde fortsätta söka jobb som läkare.