Mikrobiologi

Tunnelbanan topsas i jakt på mikrober

Tunnelbanan topsas i jakt på mikrober
Med start i dag topsas tunnelbanemiljön i Stockholm av forskare som vill veta vilka mikroorganismer som finns där. Arkivbild: Mostphotos

Med start den här veckan kommer forskare att gå runt på Stockholms tunnelbanestationer med små nylontopsar som de gnuggade mot säten, papperskorgar och ledstänger för att kartlägga vilka mikroorganismer som finns i tunnelbanemiljön.

Forskarna kommer från Stockholms universitet och deltar i det internationella forskningsprojektet MetaSUB som startade i New Yorks tunnelbana och numera pågår i 46 städer runt om i världen.

I Stockholm startade topsningen av tunnelbanan i dag. Fram till på fredag ska forskarna samla in prover från T-centralen, Brommaplan, Slussen, Fittja, Fruängen, Västra skogen, Skarpnäck, Danderyds sjukhus och Globen. Sedan kommer prover att samlas in regelbundet från alla tunnelbanestationer i Stockholm under det fem år långa projektet.

Kan minska smittspridning

– Vi vill förstå sammansättningen av mikroorganismer i tunnelbanemiljö. Med ytterligare kunskap kan vi förhoppningsvis bidra till att minska spridningen av sjukdomsalstrande mikroorganismer.

Det säger Klas Udekwu vid institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, Stockholms universitet. Han är tillsammans med kollegan Per Ljungdahl samordnare för den svenska delen av projektet, i vilket även SL och Stockholms läns landsting deltar.

Proverna samlas in med nylontopsar som i minst tre minuter gnuggas mot olika ytor i tunnelbanan. På labbet utvinns sedan mikroorganismernas dna för att identifiera dem och deras innehåll av särskilda gener, exempelvis sådana som gör dem resistenta mot antibiotika.

Städer ska själva kunna larma

Ett av syftena med projektet är att ge stadsplanerare ett bättre underlag för framtidens ”smarta städer”, som själva ska kunna upptäcka och reagera på nivåer av sjukdomsalstrande organismer.

I New York, där projektet startade, har forskarna hittills hittat ungefär det de hade förväntat sig. De allra flesta mikroorganismer som de analyserat orsakar inga sjukdomar och en del av dem hjälper till och med att bryta ner gifter i tunnelbanemiljön.

Om MetaSUB

  • MetaSUB är ett konsortium av laboratorier världen över som arbetar med att kartlägga mikroorganismer i tunnelbanesystemet.
  • Forskningsprojektet startade i New York av forskare vid Cornelluniversitetet.
  • Det omfattar nu 46 städers tunnelbanesystem och ett hundratal forskare över hela världen.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida