Arbetstid

Ny strid mot övertid

Ny strid mot övertid
Vårdförbundet tycker att den ökande övertiden är alldeles för dyrköpt, både för arbetsgivarnas plånböcker och medlemmarnas hälsa. Arkivbild: Mostphotos

Region Jämtland Härjedalen kan få betala dyrt för redan kostsamma övertidstimmar i en tvist med Vårdförbundet. Medlemmarna betalar med sin hälsa.

För andra året i rad sätter Vårdförbundet ner foten i protest mot det ökade uttaget av övertid i region Jämtland Härjedalen. I fjol fick regionen betala 100 000 kronor i skadestånd. Vad det blir i år är under förhandling.

Övertid ökar

Klart är att all form av övertid ökar för samtliga grupper inom Vårdförbundet. Förra året jobbade region Jämtland Härjedalens sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor nästan 50 000 timmar mer än ordinarie arbetstid, berättar Barbro Englesson, ordförande för Vårdförbundets avdelning där.

Om en anställd riskerar att få mer övertid än 200 timmar på ett år ska detta godkännas av facket i förväg.  Om det inte är ett särskilt svårt läge. Då kan arbetsgivaren ta in personal på extra övertid utan att fråga facket, som i stället har rätt att ifrågasätta arbetsgivarens bedömning och agerande i efterhand.

Har sitt pris

Den här typen av övertid mer än fördubblades i Jämtland Härjedalen under förra året jämfört med 2014 och ligger nu till grund för den pågående tvisten.

– Det här är dyrköpta timmar. Vi vill med den här förhandlingen få till en diskussion om övertid över huvud taget och belysa hur mycket arbetsgivaren betalar för övertid, hellre än att ge oss bättre arbetsvillkor och löner. Och konsekvenserna det leder till med ökade sjukskrivningar, säger Barbro Englesson.

Fler tvistar

Liknande tvister pågår på olika håll i landet och flera av dem har förts vidare till central nivå i Vårdförbundet, bland annat en tvist i Norrbotten.

– Generellt verkar det vara så att arbetsgivare tar ut allt större övertid på våra medlemmar, säger Ove Rang, chef för Vårdförbundets förhandlingsstrategiska avdelning.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida