EU

Nytt förslag hindrar sämre villkor för utländsk personal

Nytt förslag hindrar sämre villkor för utländsk personal
EU-kommissions förslag sätter stopp för lägre löner och sämre villkor för utstationerad personal. Arkivbild: Mostphotos

EU-kommissions förslag om ändringar i utstationeringsdirektivet gör det svårare för bemanningsföretag att dumpa lönerna inom hälso- och sjukvården.

Att arbetstagare inom EU konkurrerar med varandra genom sämre löner och arbetsvillkor är inte en ordning som statsminister Löfven och den socialdemokratiska regeringen har gillat. Laval-domen, som kom 2007, har inneburit att utstationerade arbetstagare bara haft rätt att kräva minimilön enligt sitt eget lands lokala avtal.

I går presenterade EU-kommissionen ett förslag som innebär lika lön för likvärdigt arbete – oavsett arbetstagarens hemland, och Stefan Löfven är nöjd.

– Den fria rörligheten inom EU är viktig, men viktigast är att EU verkar för att dess medborgare får det bättre. Det betyder fokus på sociala frågor och inte lägre löner, otrygga anställningar och att tvinga arbetstagare i Europa att konkurrera med sämre villkor, sa statsministern när han och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i går presenterade kommissionens förslag.

TCO-förbunden positiva

Även TCO välkomnar EU-kommissionens förslag.

– Kommissionen har hörsammat våra fackliga krav på likabehandling av arbetstagarna. Lönebildningen är och ska förbli en nationell angelägenhet som i Sverige sköts av parterna. Det är en framgång för den svenska partsmodellen, säger ordföranden Eva Nordmark.

Hösten 2015 kom regeringen med ett förslag om att ersätta Lex Laval med ökade rättigheter att begära kollektivavtal. Förslaget byggde på en utredning som Sveriges kommuner och landsting och TCO, och därmed Vårdförbundet, fick på remiss. Både fack och arbetsgivare stödde förslaget om att värna den svenska kollektivavtalsmodellen och ge utstationerade arbetstagare en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Nu återstår förhandlingar mellan EU-länderna.

– Ingen kan vara säker, men jag har bedrivit arbete inom kommissionen och tillsammans med mina kolleger från olika länder en längre tid och jag är optimistisk, säger Ylva Johansson till Ekot.

Bemanningsbranschen berörs

Byggbranschen svarar för det största antalet utstationerade arbetstagare, men förslaget berör också hälso- och sjukvården. 13,5 procent av tjänsterna inom hälso- och sjukvård och socialtjänst utförs av arbetstagare som tillfälligt arbetar i Sverige. Bemanningsbranschen är ett av de områden som berörs av EU-kommissionens förslag.

Vårdfokus har tidigare berättat om bemanningsföretaget ”Orange personal”, som rekryterar sjuksköterskor från Lettland, Litauen och Ungern till jobb i Sverige. Företaget har kritiserats för att erbjuda sämre villkor än de som råder på den svenska arbetsmarknaden.

– Förslaget från EU-kommissionen går helt i linje med vad vi anser. Det ska inte vara möjligt för bemanningsföretag att dumpa lönerna inom sjukvården genom att erbjuda sämre villkor, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Riberio.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida