Det är det brittiska rankningsinstitutet QS World University Ranking som listat de hundra bästa sjuksköterskeutbildningarna i välden, av de cirka 850 lärosäten som ansökt om en plats.

Karolinska institutet, KI, övertrumfas bara av två universitet i USA och två i Canada. I topp ligger University of Pennsylvania.

Det är första gången en rankning sker av alla sjuksköterskeutbildningar, enligt tidskriften Nursing Times.

Fem andra svenska lärosäten finns med på hundra-listan. Göteborgs och Lunds universitet ligger på plats 35 respektive 47. Linköping, Umeå och Uppsala universitet ligger  någonstans på platserna 51-100, där exakt placering inte anges.

Det kan jämföras med att Storbritannien, trots sin storlek, har tolv lärosäten med på topplistan.

Forskning ger poäng

Rankningen görs utifrån utlåtanden från tusentals akademiker och anställda och beroende på vilket genomslag institutionernas forskning har, beräknat bland annat på antal citerade artiklar.

– Det är helt fantastiskt. Det ska vi vara stolta över, säger Eva Broberger, programdirektor för sjuksköterskeprogrammet på Karolinska institutet till Vårdfokus, när hon får höra om placeringen.

KI:s sjuksköterskeutbildning har hämtat sig rejält sedan Högskoleverket 2009 drog in examinationsrätten under tre terminer, bland annat på grund av brist på disputerade lärare.

– Vi tyckte det var orättvist då men sett i backspegeln fick vi tillfälle att kvalitetsutveckla utbildningen och det blev ju jättebra, säger Eva Broberger.