Som Vårdfokus tidigare berättat var glädjen stor på tidningens redaktion när sjuksköterskan och journalisten Leni Weilenmanns temareportage om resistenta bakterier för en tid sedan nominerades att tillsammans med två andra tidningars artiklar tävla om förstapriset för Bästa förklarande text på Fackförbundspressens dag den 21 april.

Än större blev glädjen när det nu visar sig att juryn gallrat fram ytterligare två reportage från Vårdfokus som den anser är bland de bästa som lämnats in i respektive tävlingsklass: Bästa fotografi av frilansfotografen Lars Nyman och Bästa berättande text av journalisten Åsa Erlandson.

Lars Nyman.jpg
Lars Nyman

Fotografen Lars Nyman är verksam i Stockholm och har under många år varit flitigt anlitad av Vårdfokus för sitt inkännande bildspråk. I första numret i fjol publicerade tidningen hans svartvita bildreportage om konstnären Conny Magnusson som har en mycket svår Parkinsonsjukdom som behandlas med hjärnstimulering. (Se länken till texten som skrivits Martin Rosengren, där en av bilderna finns med). Det är detta bildreportage som juryn nu bestämt ska tävla om priset Bästa fotografi, i hård konkurrens med två andra fotografers bilder som publicerats i Kommunalarbetaren respektive Origo.

Åsa Erlandssson.jpg
Åsa Erlandson

Journalisten Åsa Erlandson arbetade fram till i höstas som reporter på Vårdfokus. I nummer tio 2015 beskrev hon i ett mycket känsloladdat reportage hur Sveriges första psykambulans i Stockholm räddar människor från att ta livet av sig. Projektet har gruppkramats av alla inblandade: polisen, vårdpersonalen på psykakuten och anhöriga. Juryn anser att Åsa Erlandsons reportage "Jag vill bara dö" är så välskrivet att den beslutat sig för att det tillsammans med två andra texter i tidningarna Journalisten och Polistidningen ska slåss om titeln Bästa berättande text.

Trots att hennes reportage sträcker sig över åtta sidor i papperstidningen är det en av de absolut mest lästa och delade texterna någonsin på Vårdfokus webb.