– Vi blev jätteglada över priset. Vi visste inte ens att vi var nominerade, så det var en väldigt trevlig överraskning, säger sjuksköterskan Annica Filander.

Tillsammans med flera av sina kolleger har hon varit med och tagit fram en app till mobiltelefoner som både barnen och deras föräldrar och närstående kan använda sig av för att få veta mer om barnonkologi.

Det man gjort är helt enkelt att lägga över all information som tidigare fanns samlad i en fysisk pärm, som alla nya familjer som kom till barnonkologen tidigare fick.

I appen finns till exempel vanliga frågor och svar, rutiner för provtagning, informationsfilmer och möjlighet för användarna att ge synpunkter på funktionerna i applikationen. Familjen kan läsa när de vill och när de orkar samtidigt som vänner kan få information utan att behöva belasta familjen med frågor.

Barnapp Fri Johan Garsten
Gunnar Cleve och Linn Pettersson visar ett av barnen och mamman hur appen fungerar. Foto: Johan Garsten

– Hittills har vi inte träffat på någon som inte har en smartphone, säger Annica Filander som tycker att en av de stora fördelarna med appen är att det är lättare att hålla informationen uppdaterad samtidigt som det går att länka till annan information.

Idén kom från barnskötaren Gunnar Cleve som är it-ansvarig på avdelningen. Han håller koll på att allt fungerar som det ska och ett par timmar i veckan underhåller och uppdataterar han den.

Den tekniska lösningen står ett företag för. Barncancerfonden har finansierat den, men från och med 2018 tar verksamheten över finansieringen.

Sjuksköterskan Margareta af Sandeberg poängterar att appen är en bra guide till korrekt information för oroliga föräldrar.

– För den som googlar efter kunskap är det inte lätt att avgöra vilken information som är felaktig och vilken som stämmer. Men i appen kan de lita på att vi som jobbar här står bakom innehållet. Det gäller också de länkar till webbsidor med mer information om cancer som vi lägger in, som till Barncancerfonden, säger Margareta af Sandeberg.

Nästa steg är att göra appen flerspråkig. I början av nästa år är det tänkt att den ska översättas till arabiska, engelska, somaliska och spanska.

Förutom ett konstglasäpple får vinnarna av priset 40 000 kronor som ska användas till kompetensutveckling. Gyllene Äpplet är ett pris som delas ut av Stockholms läns landsting (se faktaruta).