I början av sommaren berättade Vårdfokus att en intern kontroll vid diagnostikföretaget Unilabs avslöjat att det bland 2 500 cellprover fanns flera felbedömningar. Det visade sig att bland de kvinnor som förklarats friska fanns 20 som hade cellförändringar som krävde behandling. En av dem hade utvecklat livmoderhalscancer.

Upptäckten gjorde att Norrbottens läns landsting beslutade att granska prover tagna mellan 2010 och 2014. Nu rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten att granskningen är nästan klar. Landstinget och Unilabs har undersökt 10 200 cellprover och bland dem hittat 111 kvinnor som felaktigt fått beskedet att de är friska. Efter att man hittat avvikelser har kvinnorna tvingats lämna nya prover.

Granskningen har dragit ut på tiden och inte förrän i december kan landstinget i Norrbotten redogöra för hela omfattningen av cellprovsbristerna, enligt Sveriges Radio.

Fullgjort sin skyldighet

I samband med att misstaget upptäcktes gjorde Norrbottens läns landsting och Unilabs en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. I augusti meddelade landstinget att de fullgjort sin skyldighet och utrett den händelse som ledde till att de 20 kvinnorna fick felaktiga provsvar. Landstinget meddelade också att de vidtagit åtgärder som ska förhindra att något liknande händer igen.

Med det nöjde sig Ivo som avslutade ärendet med beskedet att några ytterligare åtgärder inte skulle vidtas.

– Det känns bra att Ivo är nöjda med vår utredning och de åtgärder vi vidtagit med anledning av händelsen, samtidigt lider vi med de kvinnor som drabbats av de felaktiga provsvaren, sa chefsläkare Carl-Johan Westborg i en kommentar till Ivos beslut.