Pristagare

Frågor om att blanda läkemedel ledde till guldpiller

Frågor om att blanda läkemedel ledde till guldpiller
Läkemedel som ges intravenöst, i central eller perifer venkateter, är inte alltid lämpliga att blanda. Arkivbild: Mostphotos

Databasen ger sjuksköterskor, läkare och farmaceuter kunskap om vilka läkemedel som kan ges intravenöst samtidigt — och vilka som inte kan det. Nu prisas idén med årets Guldpiller.

Priset går till läkemedelsenheten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för att de tagit fram en databas för samadministrering av intravenösa läkemedel.

– Inom sjukhusvården ges ofta samtidigt flera läkemedel intravenöst till en patient. Läkemedel som administreras samtidigt eller direkt efter varandra i samma infart kan påverka varandras löslighet och stabilitet. Årets pristagare har med blandbarhetsdatabasen fyllt en mycket viktig kunskapslucka. Databasen ger sjuksköterskor, läkare och kliniska farmaceuter lättillgänglig och evidensbaserad vägledning om läkemedels blandbarhet, något som ökat patientsäkerheten på ett föredömligt sätt säger Robert Ström, VD för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

Guldpillret delas ut av Läkemedelsförsäkringen tillsammans med Dagens Medicin och Dagens Apotek. I juryn sitter bland andra Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Idén till databasen kläcktes redan 2010 av Reza Asadian. Som apotekare på Drottning Silvias barnsjukhus fick han många frågor om vilka läkemedel som var okej att ge samtidigt.

– Jag kände att vi måste bygga upp någon sorts blandbarhetsinformation. Men jag fick kämpa väldigt mycket för att få till detta, säger han till Dagens Medicin.

Efter en lång process kunde databasen äntligen lanseras i våras. Där finns runt 2 500 möjliga kombinationer av olika läkemedel och vilka effekter olika blandningar ger. Totalt har idag 17 sjukhus i hela landet fått tillgång till databasen.

– Det känns helt fantastiskt, ett jätteerkännande, säger Kaveh Teimori, som idag innehar en ny tjänst som blandbarhetsansvarig apotekare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida