I år arrangeras Röntgenveckan för första gången i Stockholm, närmare bestämt i Kistamässan. Totalt har 1 400 deltagare och 200 utställare anmält sig till evenemanget, enligt arrangörerna.

Av dem är 486 röntgensjuksköterskor, 109 undersköterskor, 213 röntgenläkare och 120 blivande röntgenläkare (ST), för att nämna de mest representerade yrkeskategorierna.

I dag står bara några få punkter på programmet, bland annat en kurs i kvalitativ bildanalys och en föreläsning om screening av personer med hög risk för cancer. Resten av veckan finns desto mer att välja på. 

Bredd i programmet

Årets tema är värdebaserad radiologi. Det innebär en röntgenverksamhet som ger optimal nytta och kostnadseffektivitet för hela vårdprocessen, inte bara lokalt, enligt Anders Wennerberg, radiolog vid Karolinska universitetssjukhuset och den som håller i Röntgenveckan.   

I programmet finns föreläsningar och diskussioner om just värdebaserad radiologi, om strålskydd, lägsta stråldoser, barnröntgen, nya avhandlingar, röntgensjuksköterskans möjligheter att utveckla dt-undersökningar för att nämna en bråkdel. Se hela programmet i länk intill.

Under fredag förmiddag pågår ett seminarium med titeln: ”Vad ska en röntgensjuksköterska med reglerad specialistutbildning göra?”. Där möts personer från professionen, kliniker, vårdfack och lärosäten för att diskutera den framtida specialistutbildningen.