– Vi måste göra något. Det pratas mycket i personalrummen om vår arbetssituation, vårdplatsbristen, patienter som hamnar på fel avdelning och vår dåliga löneutveckling. Vi hoppas att politiker och ansvariga lyssnar på oss som finns i vården och att det här leder till förändring.

Det säger Nina Wallin som svar på frågan varför hon deltog i dagens manifestation för en bättre vård på Fristadstorget i Eskilstuna.

Vårddemo eskilstuna
En annan vård är möjlig var parollen för dagens demonstrationer. På Fristadstorget i Eskilstuna samlades omrking 100 personer. Foto: Helena Mirsch

Det var omkring 100 personer som dök upp på torget vid 14-tiden. En stor röd banderoll vecklades ut, men Nina Wallin, Katarina Backman och Mariah Cedergren var nästan de enda som hade med sig ett plakat.

Där hade de punktat de frågor som de tycker är särskilt viktiga: patientsäkerhet, löneutveckling, återhämtning, arbetsmiljö.

– Det är många av våra kolleger som har lämnat vården, men vi hoppas fortfarande att det ska bli bättre. Vi trivs ju egentligen med våra jobb. Men vi behöver vara fler, få mer tid för återhämtning och en bättre löneutveckling, säger Mariah Cedergren.

Tre korta tal hölls, av en representant för Kommunal, en representant för en patientförening och av en av arrangörerna, Edvard Balk Lundkvist, som manade till kamp på arbetsplatserna och fler demonstrationer.

– Vi ska fortsätta ända tills vi nått målet: en bättre vård, sade han.

Är ni nöjda med dagens manifestation?

– Ja, det är vi. Vi ser det här som ett startskott och hoppas att vi blir fler nästa gång.